Na návšteve: U Rastislava Slocíka, predsedu Družstva Agrospol Boľkovce

„Zastáva mi rozum, keď nájdem v obchodných reťazcoch mäso dovezené z Uruguaja“, hovorí najväčší slovenský chovateľov ošípaných Rastislav Slocík z Družstva Agrospol Boľkovce v lučeneckom okrese.
 
 
To je našou špičkou v produkcii a úžitkovosti ošípaných (napr. dosahujú viac ako 28 odstavených kusov na prasnicu na rok). Na farme Lučenec a Boľkovce – Osada má 1100 kusov prasníc a ročnou produkciou 14 tisíc jatočných ošípaných a rovnakého množstva odstavčiat. Už niekoľko rokov je podnik dôkazom, že ošípané sa dajú chovať aj v časoch stagnácie tohto odvetvia. I keď dnes sa Agrospol netají tým, že negatívne dopady ruského embarga na potraviny, ktoré, mimochodom, platia už presne rok, v podobe prepadu nákupných cien a tržieb za zvieratá pociťuje aj on. Navyše, protesty poľnohospodárov vo Francúzsku a Belgicku či plánovaná demonštrácia 7.9.2015 v Bruseli núti v Boľkovciach premýšľať aj nad tým, do akej miery sa nepokoje prejavia v iných európskych štátoch a do akej miery prijaté opatrenia pre prvovýrobcov upokoja situáciu na trhoch a v cenách výrobkov.
 
 
„Tento rok boli vyčlenené peniaze zo štátneho rozpočtu na podporu chovu ošípaných hlavne z titulu dopadov ruského embarga. Peniaze sme dostali, aj keď podpory u našich konkurentov v západnej Európe sú oveľa vyššie. Aj naďalej si však myslíme, že štát by mal viac podporovať produkciu ošípaných, aby sa zvýšila naša sebestačnosť, ktorú žiaľ dosahujeme len na 35-40%“, dodáva Rastislav Slocík.
 
Agrospol Boľkovce dáva svoje ošípané na porážku výhradne do slovenských bitúnkov – a to v Tešedíkove a Bušinciach. Rastislav Slocík ich prirovnáva k posledných mohykánom.
„Smutné je to, že zo Slovenska sa veľká časť našich jatočných ošípaných vyvezie do zahraničia, kde sa spracuje a hotový výrobok sa privezie späť. Tým sa za našimi hranicami tvorí pridaná hodnota aj napr. vo forme pracovných miest a pritom logicky by to malo byť presne naopak“, pozastavuje sa nad paradoxnou situáciou Rastislav Slocík. Podľa neho vôbec nie je záujem väčšiny našich spracovateľov a hlavne veľkých zahraničných obchodných reťazcov o slovenské mäso, a pritom je v dobrej kvalite. „Keď vidím v obchodoch, že sa predáva mrazené mäso dovezené z Nemecka, Belgicka, Poľska, Španielska a dokonca aj Uruguaja, len krútim hlavou“, uzatvára rozhovor Rastislav Slocík.   
 
 
Družstvo Agrospol Boľkovce sa venuje aj rastlinnej výrobe. Obhospodaruje 1160 ha poľnohospodárskej pôdy. V tomto roku zasiali 600 ha kukurice na zrno a siláž, 200 ha pšenice, 130 ha jačmeňa ozimného, 20 ha jačmeňa jarného, 100 ha repky olejnej, 70 ha sóje a 30 ha tritikale.
 
Text a foto: Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce