Súťaž Podpor svoj odbor oceňujú aj stredné školy

Spojená škola Ivanka pri Dunaji už viac ako 60 rokov vychováva absolventov pre rezort pôdohospodárstva a rozvoj vidieka. Vstupom do systému duálneho vzdelávania pociťujú na škole väčší záujem o štúdium poľnohospodárskych odborov. Riaditeľka školy Katarína Kubišová ocenila aj možnosť zapojiť sa do súťaže Podpor svoj odbor, ktorá štartuje už 15. septembra.
 
 
V pripravovanej súťaži vidí príležitosť prezentovať pôdohospodárske odbory z iného pohľadu. Je nutné ukázať, že nejde len o manuálnu prácu, ale aj o odbornú činnosť, pri ktorej musí byť pracovník zdatný aj po teoretickej stránke a disponovať rôznymi ďalšími zručnosťami, ktoré sú potrebné pri výkone svojej profesie. „Našim žiakom predstavíme túto súťaž, hlavnú myšlienku a aj jej cieľ. Verím, že súťaž môže prispieť k tomu, aby sa rady našich žiakov rozšírili. Tiež verím, že naši žiaci súťaž Podpor svoj odbor správne pochopia a vytvoria zaujímavé videá práve z prostredia praktického vyučovania,“ povedala na tlačovej besede k projektu Podpor svoj odbor riaditeľka školy Katarína Kubišová.
 
Na Spojenej škole Ivanka pri Dunaji pociťujú každým rokom nárast počtu rodičov a žiakov so záujmom o odbory s poľnohospodárskym zameraním. Dôvodom je zapojenie sa do systému duálneho vzdelávania. „Práve úzka spolupráca so zamestnávateľmi a s tým spojené ďalšie možnosti, prispeli k vyššiemu dopytu o tieto odbory. Napríklad odbor Agromechanizátor - opravár sme nevedeli niekoľko rokov naplniť,  žiak prvého ročníka však už má zabezpečené priamo zamestnanie a to je veľká výhoda,“ ocenila riaditeľka školy.
 
O šikovných študentov z radov školy je veľký záujem aj v zahraničí, preto je potrebné motivovať ich rôznymi spôsobmi, aby ostali pracovať vo svojej rodnej krajine. Práca u úspešného podnikateľa už počas školy prináša veľké pozitívum. „U zamestnávateľov môžu pracovať s modernejšou technikou a stalo sa nám, že žiaci už poskytujú informácie na hodinách aj svojim vyučujúcim práve z oblasti modernizácie pôdohospodárstva,“ s úsmevom dodala Katarína Kubišová.
 
 
Aj naďalej je potrebné podporovať ďalších zamestnávateľov, ktorí by mohli prejsť certifikáciou a uchádzať sa o možnosť vychovávať si vlastných zamestnancov už počas ich štúdia na strednej škole.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce