Prudký nárast svetových cien cukru

Index cien potravín FAO dosiahol v októbri v priemere 172,7 bodu, čo je o 1,7 % viac ako v predošlom mesiaci. Zároveň je index o 6 % nad úrovňou spred roka. Októbrový nárast je prvým výraznejším medzimesačným nárastom od mája tohto roka. Rast cien cukru a obilnín kompenzoval len minimálny pokles pri mlieku a mliečnych výrobkoch.
 
 
»Index cien obilnín FAO zaznamenal v októbri v priemere 164 bodov, čo predstavuje medzimesačný nárast o 4,2 %. Index je však stále 1 % pod svojou úrovňou spred roka. V októbri sa prudko zvýšili medzinárodné ceny pšenice. Stalo sa tak v dôsledku silných obchodných aktivít a nižších vyhliadok na úrodu v Argentíne a Austrálii. Prudko sa zvýšili aj vývozné ceny pri kukurici, čoho dôvodom boli nielen zníženia úrody v Spojených štátoch amerických ale aj neisté sadbové podmienky v Argentíne. Naopak nízky dopyt po surovine a vyhliadky na dobrú úrodu basmati znížili ceny ryže.  
 
»Index cien rastlinného oleja FAO v októbri nadobudol v októbri 136,4 bodu, čo je nárast oproti septembru o 0,5 %. Malý medzimesačný nárast odráža najmä vyššie cenové ponuky palmového oleja, ktoré viac ako vyrovnávajú nižšie hodnoty pre slnečnicové a repkové oleje. Medzinárodné ceny palmového oleja sa už tretí mesiac po sebe zvyšovali, čo spôsobuje silný globálny dopyt a očakávané spomalenie výroby v popredných produkčných krajinách.  Zvýšila sa aj hodnota repkových olejov. Ceny slnečnicového oleja naopak klesli.
 
»Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO v októbri poklesol na úroveň 192 bodov. Ide o druhý mesiac poklesu, stále je však index o 5,6 nad úrovňou spred roka. Októbrový pokles bol výsledkom výrazne nižších cenových ponúk pre syr, naopak ceny stúpli pri sušenom odstredenom mlieku (SMP) a sušenom plnotučnom mlieku (WMP). Zníženie cien syrov spôsobila najmä zvýšená vývozná dostupnosť na Nový Zéland. Ceny masla sa po štyroch mesiacoch nepretržitého poklesu začali stabilizovať.
 
»Index cien mäsa FAO dosiahol v októbri v priemere 182,7 bodu, čo je o 0,9 % (1,7 bodu) viac ako v septembri. Index rastie už deväť mesiacov po sebe. Rast cien hovädzieho a ovčieho mäsa podporil vysoký dopyt po dovoze, najmä z Číny. Len mierne zrástli ceny bravčového mäsa, naopak klesli ceny hydinového mäsa.
 
»Index cien cukru FAO sa medzimesačne zvýšil o 5,8 % a zaznamenal 178,3 bodu. Prudký nárast medzinárodných cien cukru bol v októbri podporený najmä očakávaním oveľa prísnejších vyhliadok na dodávky v sezóne 2019/20. Najnovšie náznaky poukazujú na výrazné zníženie produkcie cukru v Indii, najväčšom svetovom producentovi cukru. Spôsobilo to zníženie plochy s cukrovou trstinou v porovnaní s minulým rokom o 10 %. Podobne aj produkcia cukru v Thajsku, druhom najväčšom vývozcovi cukru na svete, je v dôsledku suchých podmienok oproti minulému roku nižšia o 7 %. Ceny cukru ovplyvňovali aj výkyvy cien ropy, meniace sa poveternostné podmienky v Indii a pohyb brazilskej meny voči americkému doláru.
 
Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
 
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce