Svetové ceny rastlinných olejov sú o 48,2% pod úrovňou spred roka

Index cien potravín FAO dosiahol v máji v priemere 124,3 bodu, čo je o 3,4 bodu (2,6%) menej ako v apríli. Od historického maxima z marca 2022 klesla hodnota indexu až o 35,4 bodu (22,1%). Aktuálny pokles bol podporený výraznými poklesmi cenových indexov rastlinných olejov, obilnín a mliečnych výrobkov, ktoré boli čiastočne kompenzované nárastom indexov cukru a mäsa.

» Index cien obilnín FAO zaznamenal v máji v priemere 129,7 bodu, čo je o 6,5 bodu (4,8%) menej ako v apríli. Zároveň je až o 43,9 bodu (25,3%) pod svojou rekordnou hodnotou spred roka. Medzinárodné ceny pšenice medzimesačne klesli o 3,5% a ceny kukurice o 9,8%. Ceny ovplyvňuje predovšetkým priaznivý výhľad na roky 2023/24 poukazujúci na oživenie globálnych dodávok s očakávanou vyššou produkciou v Brazílii a Spojených štátoch amerických, dvoch hlavných svetových exportérov. Nízke tempo vývozu zo Spojených štátov amerických spolu so zrušenými nákupmi zo strany Číny rovnako vyvíjali tlak na znižovanie svetových cien kukurice. Svetové ceny jačmeňa a ciroku okrem iných hrubozrnných produktov tiež klesli o 9,5% a 9,7%. Naopak, medzinárodné ceny ryže pokračovali v máji v raste.

» Index cien rastlinného oleja FAO v máji klesol o11,3 bodu (8,8%) a zaznamenal v priemere 118,7 bodu. Aktuálna hodnota je až o 48,2% pod úrovňou z predchádzajúceho roka. Pokračujúci pokles indexu odrážal nižšie svetové ceny palmového, sójového, repkového a slnečnicového oleja. Svetové ceny sójového oleja klesali už šiesty mesiac po sebe, čo bolo do značnej miery podporené pretrvávajúcim tlakom zo strany úrody sójových bôbov v Brazílii a vyššími zásobami, ako sa očakávalo v Spojených štátoch amerických. Pokiaľ ide o repkový a slnečnicový olej, medzinárodné ceny pokračovali v poklese v dôsledku rozsiahlych svetových dodávok.

» Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO dosahoval v máji v priemere 118,7 bodu, čo je o 3,9% menej ako v apríli a je o 25,5 bodu (17,7%) pod svojou zodpovedajúcou hodnotou v roku 2022. Májový celkový pokles bol spôsobený prudkým poklesom medzinárodných cien syrov, najmä v dôsledku rozsiahlych exportných možností a aj zásob. Sezónne sme tiež zaznamenali vysokú produkciu mlieka na severnej pologuli. Po 10 po sebe idúcich mesiacoch poklesu sa medzinárodné ceny sušeného mlieka opäť naštartovali, čo odrážalo nárast nákupov v severnej Ázii a sezónne klesajúce dodávky mlieka v Oceánii. Ceny masla medzitým mierne vzrástli, keďže zvýšené cenové ponuky pre dodávky z Oceánie v dôsledku vysokých nákupov z juhovýchodnej Ázie a sezónne klesajúcich dodávok mlieka, boli takmer vykompenzované poklesom európskych cien v dôsledku vysokej dostupnosti vývozu.

» Index cien mäsa FAO mal v máji v priemere 117,9 bodu, čo je o 1% viac ako v apríli. Ide zároveň o štvrtý po sebe idúci mesiac rastu, ale hodnota indexu je stále 4,1% pod úrovňou spred roka. Medzinárodné ceny hydinového mäsa sa v máji opäť zvýšili, čo bolo spôsobené pokračujúcim vysokým dopytom po dovoze a to najmä z Ázie a určitými obavami z potenciálnych krátkodobých problémov s dodávkami v dôsledku prepuknutia vtáčej chrípky. Svetové ceny hovädzieho mäsa sa mierne zvýšili. Podporené vyšším globálnym dopytom po brazílskych dodávkach a pretrvávajúcimi problémami v zásobovaní v Spojených štátoch amerických, a to aj napriek pokračujúcemu vysokému zabíjaniu dobytka v Austrálii. Ceny bravčového mäsa rástli už štvrtý mesiac po sebe, aj keď len okrajovo, keďže obmedzenia ponuky vyplývajúce z vysokých výrobných nákladov a chorôb zvierat inde zvýšili dopyt po brazílskych dodávkach. Svetové ceny ovčieho mäsa medzitým klesli kvôli vysokej dostupnosti vývozu z Oceánie.

» Index cien cukru FAO mal v máji v priemere 157,6 bodu, čo je o 8,2 bodu (5,5%) viac ako v apríli. Ide o štvrtý po sebe idúci mesiac rastu, zároveň je hodnota indexu o 37,3 bodu (30,9%) nad úrovňou spred roka. Rastúce obavy z toho, ako môže vývoj fenoménu El Niño ovplyvniť úrodu 2023/24 spolu s nižšou celosvetovou dostupnosťou v sezóne 2022/23, ako sa pôvodne očakávalo, vyvolali v máji zvýšenie medzinárodných cien cukru. Oneskorenie dodávok v dôsledku silnej konkurencie zo strany sóje a kukurice v Brazílii tiež podporilo zvýšenie svetových cien cukru. Pozitívny výhľad na pestovanie cukrovej trstiny v Brazílii v roku 2023 spolu so zlepšenými poveternostnými podmienkami v prospech postupu zberu však zabránili väčšiemu mesačnému nárastu cien. Nižšie medzinárodné ceny ropy a zníženie cien pohonných hmôt v Brazílii ďalej prispeli k obmedzeniu medzimesačného nárastu svetových cien cukru.

Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 – 2004.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce