Aj my môžeme pomôcť v boji proti nekalým obchodným praktikám
Verejná konzultácia Európskej komisie k fungovaniu potravinového reťazca má byť podkladom k príprave opatrení na zlepšenie postavenia poľnohospodárov. Dotazník je prístupný už aj v slovenskej verzii.
MPRV SR
Žatva na väčšine Slovenska ukončená, prebieha príprava pôdy pod oziminy
V 34. týždni bola žatva na väčšine Slovenska ukončená, vo vyššie položených okresoch žatva postupne končí. Po zbere obilnín poľnohospodári vykonávajú prípravu pôdy pod oziminy. Zberové a pozberové práce spomalili dažde na väčšine územia Slovenska.
Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. polroku 2017
V 1. polroku 2017 v potravinárskom priemysle pracovalo 31 044 zamestnancov. Oproti 1. polroku 2016 sa stav zvýšil o 1 581 zamestnancov, čo predstavuje 5,4 %.
Tatiana Belová, Odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. polroku 2017
V 1. polroku 2017 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 882 EUR. Oproti 1. polroku 2016 to predstavuje nárast o 8,3 %.
Tatiana Belová, Odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Deň cukrovej repy v Seliciach
Cukrová repa na Slovensko patrí. Je to jediná plodina, ktorá sa pestuje na výmere dvoch desiatok tisíc hektárov a celú úrodu dokážeme aj spracovať. Nech sa teda pestovateľom, ale aj spracovateľom v kampani darí.
Jarmila Dubravská, zástupca SPPK v EHSV
Seminár ÚHS bude už v októbri
Únia hydinárov Slovenska aj v tomto roku organizuje na Podbanskom odborný seminár určený chovateľom hydiny, spracovateľom, výrobcom krmív, dodávateľom technológii a ďalším odborníkom. Seminár sa uskutoční 3. októbra.
Únia hydinárov Slovenska
Žatevný monitoring - 33. týždeň
V 33. týždni bola žatva v južných okresov ukončená, vo väčšine severných okresov postupne vstupuje do záverečnej fázy.
Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
O duálnom vzdelávaní aj v lete
V rámci kampane so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania sa v stredu 23. augusta uskutočnila diskusia o možnostiach vzdelávania v systéme duálneho vzdelávania v agropotravinárskom odvetví. Hosťom diskusie bol predseda PD Mestečko Peter Ježo, ktorý má s duálom aktívnu skúsenosť.
Matej Korpáš, Tlačový odbor SPPK
Je potrebné dovážať vajcia na Slovensko?
Priemerný počet nosníc sa v roku 2016 na Slovensku medziročne zvýšil o 1,8 % na hodnotu 6 198,8 tis. Ks. Priemerná znáška na 1 sliepku sa zvýšila medziročne o 1,3 % na 200,2 ks.
Únia hydinárov Slovenska
Deň otvorených dverí v Emilových sadoch
RPPK Nové Zámky Vás pozýva na Deň otvorených dverí v Emilových sadoch, ktorý sa uskutoční 26. augusta 2017 v čase od 10:00 hod. Pre návštevníkov je pripravených množstvo atrakcií. Pozvánku nájdete v článku.
RPPK Nové Zámky
Do pozornosti
O cukrovarníckej kampani v Ranných správach RTVS
Člen Predstavenstva SPPK Adrián Šedivý hovoril v Ranných správach RTVS o výsledkoch tohtoročnej cukrovarníckej kampane a o aktuálnej situácii na trhu s cukrom.
Slovenskí pestovatelia zabojujú s klimatickými zmenami tzv. smart-repami
Skončila sa cukrovarnícka kampaň, vďaka ktorej slovenskí pestovatelia a dva cukrovary zabezpečili pre spotrebiteľov takmer 160 tisíc ton slovenského cukru. Sezóna pestovania repy a produkcie bieleho zlata pritom nebola vôbec jednoduchá.
Signalizačné správy pre poľné plodiny
V súvislosti so signalizačnou správou, ktorú zverejnil Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky na svojom webe, si Vás dovoľujeme informovať ohľadne: Morenia osiva kukurice, cukrovej repy a jarných olejnín Ochrane proti ohryzu zverou.
Jubilejný ples trnavských poľnohospodárov a potravinárov
Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora v Trnave zorganizovala jubilejný, 50. ročník Reprezentačného plesu poľnohospodárov trnavského regiónu.
Zasadalo Predstavenstvo SPPK
Členovia Predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory sa v Hurbanove stretli na prvom tohtoročnom rokovaní.