Kvalita brojlerov zo slovenských veľkochovov
Únia hydinárov Slovenska dlhší čas registruje vyjadrenia prispievateľov na rôznych internetových stránkach, ale aj odborníkov na výživu, ktorí spochybňujú súčasné trendy vo veľkochovoch hydiny.
Únia hydinárov Slovenska
Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku a Zväz vinohradníkov Slovenska sa zlúčili
Po novom Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska je jedinou organizáciou výrobcov v súlade s Nariadením Rady o spoločnej organizácii trhu s vínom 1308/2013, ktorá zastupuje profesijné záujmy vinohradníkov a vinárov na Slovensku.
Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska
Brusel chce do mesiaca predložiť nové plány na riešenie nepriaznivej situácie na trhu s mliekom a bravčovým mäsom
Na rokovaní Rady pre poľnohospodárstvo a rybárstvo sa dohodli predstavitelia európskeho poľnohospodárstva, že v priebehu marca prídu s konkrétnymi návrhmi, ako zlepšiť situáciu v sektore mlieka a bravčového mäsa.
Ministerstvo zemědělství ČR
Zastúpenie slovenských potravín v obchodných reťazcoch na území SR v roku 2015
Podľa vykonaného monitoringu SPPK je zastúpenie slovenských potravín v obchodných reťazcoch na území SR na úrovni 39,9 %. Slovensko je tak v zastúpení domácich výrobkov v obchodoch na chvoste EÚ.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Kam odtečie slovenské biele zlato?
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora spolu so Slovenským zväzom prvovýrobcov mlieka a Slovenským mliekarenským zväzom zorganizovala 24. februára 2016 tlačovú besedu. Hlavnou témou bola prehlbujúca sa mliečna kríza s prepojením na podiel zastúpenie slovenských výrobkov v obchodných reťazcoch.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Môže byť poľnohospodárstvo atraktívne? A ešte ako
Ešte v roku 1990 mal poľnohospodár mierne nad 40 rokov, dnes takmer 50. Odvetvie súrne potrebuje prílev čerstvej krvi, ale záujem o štúdium na stredných poľnohospodárskych školách je minimálny. Spoločnosť, aj vidiecka, vníma chlebové odvetvie ako neperspektívne, opak je pritom pravdou.
Jozef Sedlák, denník Pravda
Cena mlieka naďalej klesá, za mesiac sa znížila o štyri percentá
Cez index cien potravín Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo porovnávame mesačné zmeny vo vývoji cien agrokomodít na svetových a európskych trhoch.
Peter Cyprich, tlačový odbor SPPK
Princíp opatrnosti: vymoženosť alebo prekážka?
Princíp opatrnosti sa vzťahuje na stav vedeckej neistoty, keď ohľadom škodlivosti nejakej látky síce existuje dôvodné podozrenie, ale názor príslušnej vedeckej komunity je nejednotný. Jeho uplatňovanie potom znamená, že uvádzanie podozrivej látky na trh sa predbežne zakáže pokiaľ sa vedecký spor nevyrieši a bude možné prijať konečné rozhodnutie.
RNDr. Igor Šarmír, PhD., odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Dovoz a vývoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov za mesiace január až november 2015 a 2014
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január až november 2015 bolo pasívne v objeme – 977,3 mil. eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa zvýšilo o 8,6 mil. eur (0,9 %).
Ing. Milan Semančík, odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Milan Semančík na Agrokonfere v Beladiciach: Podnikanie v agrosektore sa zmenilo na podnikanie s dotáciami
Desiatky odborníkov z agrosektora prišli 18. a 19. februára 2016 do Beladíc pri Nitre, aby spoločne diskutovali o nových výzvach v poľnohospodárstve a bilancovali aktuálny stav.
Peter Cyprich, tlačový odbor SPPK
Do pozornosti
SPPK Podcast k zamestnanosti v agrosektore
Mylný obraz o poľnohospodárstve z minulosti, ktorý nanešťastie pretrváva aj teraz, je veľkou bariérou pri oslovovaní mladej generácie. Ak sa však podarí získať nového zamestnanca, je nesmierne dôležité udržať si ho.
Monitoring jarných prác
Prvotné hlásenia boli zamerané najmä na stav porastov, prípadné škody spôsobené priebehom počasia alebo škody spôsobené poľovnou zverou.
Poľnohospodári hlásia nedostatok zrážok
Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu je extrémne sucho zatiaľ len na východe. Začínajúce až mierne sucho sa naďalej rozširuje na celom území Slovenska. Lokálne je už výrazné sucho na Gemeri a Podunajskej nížine.
Rady k priamym podporám
Začalo sa podávanie jednotných žiadostí o priame podpory – na čo si treba dávať pozor?
Metodika EFSA pre hodnotenie rizika zmesí chemických látok
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vypracoval harmonizovaný rámec pre hodnotenie potenciálnych "kombinovaných účinkov" chemických zmesí v potravinách a krmivách, ktorý môže byť používaný vo všetkých vedeckých paneloch EFSA.