Prvovýroba mlieka požaduje mimoriadnu podporu 35 miliónov eur
Slovenskí prvovýrobcovia mlieka sa opäť ocitli v kríze. K pretrvávajúcim problémom vo forme veľkého investičného dlhu, nedostatku pracovnej sily a nízkej podpore pribudli problémy spôsobené pandémiou COVID 19, obrovský nárast výrobných nákladov a stagnácia nákupnej ceny mlieka.
Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka
Ekologickejší
Vďaka cukrovaru bude mať Sereď a okolitá krajina čistejší vzduch. Podnik spustil novú plynovú kotolňu a podporil záväzok krajiny znižovať produkciu emisií CO2.
Zo Serede Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Monitoring jesenných prác (aktuálne k 21.10.2020)
Zber jesenných plodín prerušuje dážď. Pri sušení kukurice robia značné problémy neustále sa zvyšujúce energetické sadzby, ktoré neúmerne zvyšujú náklady pre pestovateľov.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Musíme použiť triezvy rozum. Inak dosiahneme presný opak
Pri Stratégii Z farmy na stôl /Farm to fork/ musíme na národnej úrovni použiť triezvy sedliacky rozum. Až príliš veľké nadšenie z plnenia environmentálnych cieľov na celoeurópskej úrovni môže mať v konečnom dôsledku negatívny dopad na cenu potravín a životnú úroveň ľudí najmä vo vidieckych oblastiach.
Jana Holéciová, hovorkyňa
Rodinné podnikanie na Slovensku
Pozývame na konferenciu Rodinné podnikanie na Slovensku, ktorá sa uskutoční 27. októbra od 10:00 hod. Program a pokyny k prihláseniu nájdete v článku.
Slovenská asociácia malých a stredných podnikov a živnostníkov
Dôležité hlasovanie k Farm to Fork
Stratégia Z farmy na stôl bola v pléne Európskeho parlamentu prijatá 19. októbra v pôvodnom znení. Redukčné ciele budú mať záväznú povahu.
Miroslava Artimová
Zahraničný obchod s agropotravinárskymi výrobkami - január až júl 2021
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v januári až júli 2021 bolo pasívne v objeme – 982,4 mil. EUR, v porovnaní s minulým rokom sa znížilo o 23,6 mil. EUR /2,3 %/.
Zuzana Matijková, Odbor potravinárstva a obchodu
Rozhodujúca časť roka pre poľnohospodárov je v plnom prúde
Poľnohospodári zbierajú jesenné plodiny, ošetrujú pôdu a popritom ešte zakladajú aj budúcoročnú úrodu: tradične rozhodujúca časť roka je v plnom prúde.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Z farmy na stôl: Nastal čas vnímať, čo hovoria dáta
Čas na politické informovanie o stratégii Z farmy na stôl už uplynul. Teraz je načase analyzovať dáta, ktoré sú k dispozícii. V posledných mesiacoch sa niekoľko správ a štúdií pokúsilo posúdiť a zmerať dopady cieľov stanovených Európskou komisiou v stratégiách Z farmy na stôl a Stratégii v oblasti biodiversity.
Copa-Cogeca
Monitoring jesenných prác (aktuálne k 14.10.2020)
Pri monitorovaní a vyhodnocovaní jesenných prác vychádza Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora z informácií získaných od jej členov, resp. od RPPK.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Do pozornosti
Vláda dá na zmiernenie dosahov sucha na živočíšnu výrobu 50 mil. eur
Na zmiernenie dosahov sucha na živočíšnu výrobu pôjde 50 miliónov eur. Vyplýva to z materiálu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorý v stredu schválil vládny kabinet.
Nový online magazín hydinárov
V snahe zvýšiť povedomie spotrebiteľskej verejnosti o slovenskom hydinovom mäse, vajciach a hydinových výrobkoch, s dôrazom na ich pôvod a kvalitu, spustila Únia hydinárov Slovenska v auguste nový online magazín na stránke www.slovenskahydina.sk.
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 2. štvrťroku 2022
V 2. štvrťroku 2022 pracovalo v potravinárskom priemysle 32 144 zamestnancov. Oproti 2. štvrťroku 2021 sa stav zamestnancov zvýšil o 780, čo predstavuje zvýšenie o 2,5 %.
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 2. štvrťroku 2022
V 2. štvrťroku 2022 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 1 190 EUR, čo predstavuje zvýšenie priemernej mesačnej mzdy o 78 EUR oproti sledovanému obdobiu v roku 2021.
Záznam školenia k Ekoschémam
Nestihli ste online školenie k Ekoschémam? Nevadí. Pripravili sme pre vás možnosť e-learningového vzdelávania, v rámci ktorého si celé školenie pozriete a vypočujete. Viac sa dozviete v článku.