GMO a nositelia Nobelovej ceny
Komu v skutočnosti slúži iniciatíva v prospech GMO podpísaná laureátmi Nobelovej ceny?
Igor Šarmír, SPPK
Žoldnieri vedy – avantgarda tvorcov imidžu GMO
„Podľa konsenzuálneho názoru kompetentnej vedeckej komunity sú potraviny na báze geneticky modifikovaných plodín neškodné.“ Kvôli čomu sú vedci schopní ísť proti vlastnému presvedčeniu?
RNDr. Igor Šarmír, PhD, odbor potravinárstva a služieb
Zlatá ryža – briliant vo vitríne GMO?
Jedným z veľkých "imidžových" problémov dnešných poľnohospodárskych GMO je skutočnosť, že potraviny z nich vyrobené neprinášajú spotrebiteľom žiadnu evidentnú pridanú hodnotu.
RNDr. Igor Šarmír, PhD
GMO: Monsanto sa pokúša získať Syngentu!
Ak by sa fúzia uskutočnila, líder na svetovom trhu so sadivami (najmä GMO) by získal do svojho portfólia aktivity svetového lídra s agrochemickými produktami.
Le Monde, 9. jún 2015, spracoval Igor Šarmír
Moratóriá európskych krajín na pestovanie GMO
V súčasnosti sú v siedmich členských krajinách EÚ v platnosti moratóriá na pestovanie geneticky modifikovaných plodín (GMP): Nemecko, Bulharsko, Maďarsko, Rakúsko, Grécko, Luxemburg a Francúzsko.V prípade Francúzska bolo toto rozhodnutie štátnych orgánov z februára 2008 spochybnené Európskym súdnym dvorom.
Le Monde, 8.9.2011 a www.euractiv.fr 9.9.2011
GMO – realita spolupráce farmárov s Monsantom
Váhavosť Európskej únie voči poľnohospodárskym GMO býva často prezentovaná ako škodenie záujmom európskych poľnohospodárov, ktorí by radi pestovali geneticky modifikované plodiny (GMP) z dôvodu ich údajnej ekonomickej výhodnosti.
RNDr. Igor Šarmír, PhD, SPPK
GMO: nový vedecký dôkaz ich negatívnych zdravotných dopadov
Nová austrálska vedecká štúdia potvrdzuje závery štúdie tímu prof. Séraliniho publikované v septembri 2012. Jej názov je „Dlhodobá toxikologická štúdia na ošípaných kŕmených jedálnym lístkom, ktorý bol kombináciou GM sóje a GM kukurice“ a bola publikovaná v časopise Journal of Organic Systems, kde príspevky posudzujú recenzenti.
RNDr. Igor Šarmír, PhD, SPPK
Sú GMO riešením hladu vo svete?
Skutočnosť, že viac ako miliarda obyvateľov našej planéty hladuje, je nepochybne najväčším škandálom súčasnosti. Napriek tomu, že ľudstvo disponuje takým bohatstvom ako nikdy v minulosti, zomiera každých 5 sekúnd od hladu jedno dieťa do desať rokov.
RNDr. Igor Šarmír, PhD., SPPK a Európsky hospodársky a sociálny výbor
GMO: skúsenosti Argentíny s pestovaním GM sóje
Geneticky modifikovaná sója sa začala vo veľkom pestovať v Argentíne v roku 1996, teda hneď od prvého roku expanzie genetický modifikovaných plodín vo svete. Žiadna iná krajina sveta nevyhradila tak rozsiahly podiel svojho pôdneho potenciálu jednej jedinej GM plodine.
RNDr. Igor Šarmír, PhD, SPPK
Zdravotné riziká konzumácie potravín vyrobených na báze geneticky modifikovaných plodín
Za posledných asi 20 rokov bol pre Európanov iba máloktorej téme vlastný taký emotívny náboj ako je to v prípade geneticky modifikovaných organizmov (GMO).
RNDr. Igor Šarmír, PhD.