Odporúčané učebné plány 2025
09/06/2025 | Odbor odborného vzdelávania a prípravy SPPK
Odporúčaný učebný plán je východiskovým dokumentom pre tvorbu jednotného zadania učebného plánu. Spracováva ho stavovská a profesijná organizácia (SaPO) pre jednotlivé skupiny odborov vzdelávania, ku ktorým má vecnú pôsobnosť.
Odporúčaný učebný plán rozpracováva rámcový učebný plán ŠVP podľa vzdelávacích oblastí, vyučovacích predmetov s určením minimálneho počtu týždenných vyučovacích hodín pre predmety všeobecného vzdelávania, odporúčaného celkového počtu týždenných vyučovacích hodín pre odborné vzdelávanie, odporúčaného počtu týždenných vyučovacích hodín pre teoretické odborné predmety, praktické cvičenia, pre vyučovací predmet odborný výcvik alebo odborná prax a odporúčaného počtu disponibilných hodín pre príslušný ročník a spolu za štúdium.
Odporúčaný učebný plán sa spracováva iba pre denné štúdium a pre príslušný rámcový učebný plán v Štátnom vzdelávacom programe (ŠVP) zodpovedajúci danému stupňu vzdelania a forme praktického vyučovania (odborný výcvik/odborná prax). Odporúčaný učebný plán sa týka odborov vzdelávania označených písmenom H, K, M, L a Q. Podľa rozhodnutia SaPO môže byť spracovaný aj pre odbory N s odbornou praxou alebo odborným výcvikom.
Odporúčaný učebný plán neobsahuje jednotlivé odborné vyučovacie predmety.
Disponibilné hodiny v odporúčanom učebnom pláne sú prvotne určené na posilnenie vyučovacích hodín teoretického vyučovania.
Odporúčaný učebný plán je spracovaný vo forme excel tabuľky so vzorcami pre výpočet celkového počtu týždenných vyučovacích hodín v jednotlivých ročníkoch a za štúdium a pre výpočet podielu praktického vyučovania vo forme odborného výcviku alebo odbornej praxe za štúdium.
Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky postupne vydáva inovované Štátne vzdelávacie programy s účinnosťou od 1.9.2025, začínajúc prvým ročníkom.
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) vypracovala v spolupráci so strednými odbornými školami v rámci aktivít Národného projektu centier excelentnosti odborného vzdelávania a prípravy (NP CEOVP) odporúčané učebné plány pre skupinu odborov vzdelávania 29 Potravinárstvo pre vybrané stupne vzdelania.
Vypracované odporúčané učebné plány sú východiskom pre spracovanie učebných plánov v ŠVP v učebných a študijných odboroch vzdelávania so zameraním na potravinárstvo - trojročné a štvorročné učebné odbory s označením H a nadstavbové odbory vzdelávania označené písmenom L.