Monitoring jesenných prác (aktuálne k 21.10.2020)
Zber jesenných plodín prerušuje dážď. Pri sušení kukurice robia značné problémy neustále sa zvyšujúce energetické sadzby, ktoré neúmerne zvyšujú náklady pre pestovateľov.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Musíme použiť triezvy rozum. Inak dosiahneme presný opak
Pri Stratégii Z farmy na stôl /Farm to fork/ musíme na národnej úrovni použiť triezvy sedliacky rozum. Až príliš veľké nadšenie z plnenia environmentálnych cieľov na celoeurópskej úrovni môže mať v konečnom dôsledku negatívny dopad na cenu potravín a životnú úroveň ľudí najmä vo vidieckych oblastiach.
Jana Holéciová, hovorkyňa
Rodinné podnikanie na Slovensku
Pozývame na konferenciu Rodinné podnikanie na Slovensku, ktorá sa uskutoční 27. októbra od 10:00 hod. Program a pokyny k prihláseniu nájdete v článku.
Slovenská asociácia malých a stredných podnikov a živnostníkov
Dôležité hlasovanie k Farm to Fork
Stratégia Z farmy na stôl bola v pléne Európskeho parlamentu prijatá 19. októbra v pôvodnom znení. Redukčné ciele budú mať záväznú povahu.
Miroslava Artimová
Zahraničný obchod s agropotravinárskymi výrobkami - január až júl 2021
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v januári až júli 2021 bolo pasívne v objeme – 982,4 mil. EUR, v porovnaní s minulým rokom sa znížilo o 23,6 mil. EUR /2,3 %/.
Zuzana Matijková, Odbor potravinárstva a obchodu
Rozhodujúca časť roka pre poľnohospodárov je v plnom prúde
Poľnohospodári zbierajú jesenné plodiny, ošetrujú pôdu a popritom ešte zakladajú aj budúcoročnú úrodu: tradične rozhodujúca časť roka je v plnom prúde.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Z farmy na stôl: Nastal čas vnímať, čo hovoria dáta
Čas na politické informovanie o stratégii Z farmy na stôl už uplynul. Teraz je načase analyzovať dáta, ktoré sú k dispozícii. V posledných mesiacoch sa niekoľko správ a štúdií pokúsilo posúdiť a zmerať dopady cieľov stanovených Európskou komisiou v stratégiách Z farmy na stôl a Stratégii v oblasti biodiversity.
Copa-Cogeca
Monitoring jesenných prác (aktuálne k 14.10.2020)
Pri monitorovaní a vyhodnocovaní jesenných prác vychádza Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora z informácií získaných od jej členov, resp. od RPPK.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Karanténa, výnimky a podmienky návratu do SR
Prečítajte si aktuálnu vyhlášku o režime na hraniciach. Zmeny sú účinné od 15. októbra 2021.
MZVaEZ SR
Slovenskému vidieku zasvietil semafor nazeleno
Slovenskí poľnohospodári a potravinári obdržali 15. októbra zásadnú správu roka: Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) získala trvalú akreditáciu.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Do pozornosti
Vláda dá na zmiernenie dosahov sucha na živočíšnu výrobu 50 mil. eur
Na zmiernenie dosahov sucha na živočíšnu výrobu pôjde 50 miliónov eur. Vyplýva to z materiálu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorý v stredu schválil vládny kabinet.
Nový online magazín hydinárov
V snahe zvýšiť povedomie spotrebiteľskej verejnosti o slovenskom hydinovom mäse, vajciach a hydinových výrobkoch, s dôrazom na ich pôvod a kvalitu, spustila Únia hydinárov Slovenska v auguste nový online magazín na stránke www.slovenskahydina.sk.
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 2. štvrťroku 2022
V 2. štvrťroku 2022 pracovalo v potravinárskom priemysle 32 144 zamestnancov. Oproti 2. štvrťroku 2021 sa stav zamestnancov zvýšil o 780, čo predstavuje zvýšenie o 2,5 %.
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 2. štvrťroku 2022
V 2. štvrťroku 2022 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 1 190 EUR, čo predstavuje zvýšenie priemernej mesačnej mzdy o 78 EUR oproti sledovanému obdobiu v roku 2021.
Záznam školenia k Ekoschémam
Nestihli ste online školenie k Ekoschémam? Nevadí. Pripravili sme pre vás možnosť e-learningového vzdelávania, v rámci ktorého si celé školenie pozriete a vypočujete. Viac sa dozviete v článku.