V obrazoch: Mliečny protest v Bruseli

Najmenej 600 traktorov a niekoľko tisíc demonštrantov dorazilo do belgickej metropoly v rámci rozsiahleho protestu, ktorý ešte v priebehu augusta zvolala Európska mliečna rada (EMB) pre klesajúce ceny mlieka v Európe.
 
Podľa informácií belgických médií, ktoré podrobne sledovali pohyb traktorov a dianie v Bruseli, nespokojní farmári za zvukov neustáleho trúbenia prichádzali už od 5. h ráno zo všetkých kútov krajiny.

Do jedenástej hodiny sa sústredili v blízkosti sídiel Európskej komisie a Európskej rady. Európska štvrť, kde sídlia hlavné inštitúcie EÚ, bola odrezaná od zvyšku sveta zátarasami s ostnatým drôtom. Premenila sa na pevnosť stráženú stovkami policajtov a členov zásahových jednotiek.
 
Slovenských prvovýrobcov a spracovateľov mlieka reprezentovali Peter Lacina z Úradu SPPK, riaditeľ Trnavskej regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jozef Šumichrast, Peter Rafay a Ladislav Dulanský zo spoločnosti Agropartner. 
 
začiatok protestu bol pokojný

 

detail jedného z transparentov

 

na bruselské námestia postupne prichádzali prvé poľnohospodárske stroje
 
traktory zablokovali dopravu v meste a dôležité dopravné tepny v okolí 
 
protestujúci farmári prišli z celej Európskej Únie

 

medzi protestujúcimi boli aj naši zástupcovia
 
počet účastníkov protestu sa rátal na tisíce
 
český a slovenský zástupca v pozadí s policajným kordónom
 
policajti boli pripravení na čokoľvek
 
slovenská reprezentácia v pozadí s horiacimi paletami
 
O rozruch sa postarali farmári z European Milk Board, ktorí zapaľovali pneumatiky, stohy slamy a na policajtov striekali z vodného dela mlieko.
 
 
 
detail na traktory v centre
 
dav hýril farbami, no najmä mliečnou bielou
 
rečníkov v dave bolo hneď niekoľko

 

 
radikálnejšia skupina European Milk Board, ktorá bola jedným z organizátorov protestu, začala pred budovou EK vyostrovať situáciu
 
celé centrum sa od horiacich pneumatík a stohov slamy zadymilo
 
radikálnejší farmári ničili všetko, čo stálo 
 
pred budovu EK doviezli aj trójskeho koňa 
 
a ako symbol existenčnej krízy obesili plastovú kravu

 

Foto: Ladislav Dulanský

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce