Na návšteve: U predsedu PVOD Kočín

„Sme jeden z mála podnikov, ktorí na pôvodnej výmere pôdy zvýšili chov dojníc zo 130 ks z roku 1990 na 800 ks a úžitkovosť zo 4500 kg na 9600 kg a pritom máme ešte aj iné plány vo výrobe mlieka“, hovorí predseda Jozef Puvák počas našej návštevy v Kočíne.
 
 
Poľnohospodárske výrobno-obchodné družstvo Kočín pri Piešťanoch hospodári na ploche 1410 ha poľnohospodárskej pôdy, ktorá zaberá 7 katastrálnych území na úpätí Malých Karpát. Vzniklo v roku 1973, keď sa zlúčili tri samostatné malé družstvá Kočín, Lančár a Šterusy. Dnes patrí právom medzi slovenskú špičku v chove živočíšnej výroby. Tržby z nej dosahujú 75% z celkových tržieb firmy.
 
Na úkor počtu dojníc robiť nebudeme
 
Kočínski poľnohospodári chovajú 1700 kusov hovädzieho dobytka. Po repopulácii v roku 2012 nanovo chovajú 350 ks prasníc, od ktorých získajú ročne cca 10 000 odstavčiat. Celkovo sa starajú o 4000 ks ošípaných. Chov hovädzieho dobytka a dojníc patrí rovnako medzi priority podniku. Dosahujú ročnú úžitkovosť 9600 kg mlieka. „Naše družstvo začalo krížiť slovenský strakatý dobytok s holsteinom červenej variety pred 30 rokmi, keď som začínal ako zootechnik. Krížence začali podstatne lepšie dojiť ako slovenské strakaté  a od tej doby som si obľúbil plemeno tohto dobytku. Viete si však predstaviť, koľko živočíšna výroba a chov dojníc prináša dennodenných problémov v celej škále výrobných detailov? Na Slovensku je už veľa poľnohospodárskych podnikov, ktoré sa týchto každodenných starostí zbavili“, hovorí predseda Jozef Puvák. Aj napriek súčasnej nepriaznivej situácii v nákupných cenách surového kravského mlieka v Kočíne neuvažujú o znižovaní stavov dojníc, ktoré robia podniku meno  na mnohých výstavách.
„Fungujeme v šetriacom systéme, neinvestujeme do nákupu strojov, opráv a údržby budov a určité šetrenie prebieha aj v kŕmnych dávkach. Snažíme sa odkrývať rezervy v nákladových položkách. Pevne verím, že oživenie ceny  mlieka v krátkej budúcnosti nastane“, hovorí J. Puvák. 
 
Organizátor populárnych chovateľských dní
 
 
PVOD Kočín je známy aj cez akciu pre chovateľov holsteinského dobytka. V tomto roku sa v priestoroch podniku uskutočnil už jej piaty ročník. „Na začiatku sme nevedeli, do čoho ideme. Našlo sa 6 sponzorov a chovatelia priviedli okolo 50 ks dojníc. Nevedeli sme odhadnúť,  koľko ľudí sa zúčastní, koľko pripraviť občerstvenia. Pokračovali ďalšie ročníky, v mnohých činnostiach sme sa zdokonalili a v tomto roku to bol už 5. ročník. Za spoluúčasti nášho ministerstva a cca 40 sponzorov   a hlavne chovateľov holsteinského dobytka, ktorí priviedli 69 kusov krásnych dojníc, sme mohli konštatovať, že 5. ročník sa vydaril, čo potvrdilo takmer 1000 účastníkov z celého Slovenska“, zápalisto hovorí o akcii jej spoluorganizátor.
 
 
Družstvo sa venuje aj rastlinnej výrobe. Plodiny pestuje primárne pre potreby živočíšnej výroby, má vlastné poľnohospodárske stroje a zariadenia, ktoré prepožičiava aj na práce pre iné poľnohospodárske podniky, niektoré aj v zahraničí. V podniku pracuje 70 ľudí, z toho je 35 členov a 35 zamestnancov. V členskej základne pôsobí ešte 82 členov družstva-dôchodcov.
 
Jana Holéciová
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce