Kvótu lovu vlka sa nepodarilo naplniť

Počas tohtoročnej sezóny lovu vlka dravého sa z povolenej výšky kvóty 90 kusov odlovilo 42 zvierat. Sezóna sa skončila 15. januára 2016. Kvóta na lov vlka dravého bola pôvodne navýšená z 80 kusov na 90 kusov predovšetkým z toho dôvodu, že boli v ostatnom období zaznamenané vyššie škody spôsobené vlkom dravým na stádach hospodárskych zvierat. Poľnohospodári preto s výsledkom poľovníckej sezóny 2015/2016 nemôžu byť spokojní.
 
 
Poľovníci nemali jednoduchú úlohu. Podmienky stanovené pre lov vlka boli prísne a v roku 2015 sa pracovná skupina, ktorá bola zostavená pri Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, zhodla na zákaze lovu vlka na spoločných poľovačkách. Tento zákaz spolu s nepriaznivými poveternostnými podmienkami (málo snehu) skomplikoval prácu poľovníkom a napriek urgencii zo strany Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory  sa nepodarilo tohtoročnú kvótu naplniť.
 
“V budúcej poľovníckej sezóne budeme trvať na povolení lovu na spoločných poľovačkách a zmiernení prísnych podmienok pre lov vlka dravého. Chovatelia totiž musia znášať čoraz väčšie škody, ktoré im vlk spôsobuje a navyše sú nútení na vlastné náklady zabezpečovať preventívne opatrenia, aby chránili svoje stáda, čo ich takisto ekonomicky zaťažuje“, hovorí predseda SPPK Milan Semančík.
 
 
Napriek tomu, že systém stanovenia kvóty pre lov vlka dravého funguje na Slovensku už roky, populácia vlka na Slovensku podľa odborných odhadov neustále rastie a v súčasnosti dosahuje počet až 600 kusov. Sme hrdí na to, že aj poľnohospodári prispeli vytvorením vhodných podmienok k tomu, že sa vlkovi na Slovensku darí. Z nášho pohľadu je však dôležité, aby sme dokázali vlka nielen bezmyšlienkovite chrániť, ale predovšetkým kvalitne manažovať. Kvóta  pre lov vlka dravého je flexibilný a efektívny systém, ako plošne reagovať na aktuálny stav vývoja vlčej populácie. Kvótu pre lov vlka dravého, ktorú stanovilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, považujeme za kvalitný nástroj manažmentu vlka na Slovensku. Veríme, že v budúcom roku sa poľovníkom kvótu podarí úspešne naplniť tak, aby škody spôsobené vlkom na hospodárskych zvieratách neboli dramatické“, dodáva predseda M. Semančík.
 
Výsledok lovu vlka v aktuálnej sezóne je zverejnený na stránke MPRV SR:
 
 
Marianna Čertíková, odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK 
 
 
 
Vypracovala: Marianna Čertíková, Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce