Svetové ceny potravín medziročne stúpli o 10 %
20/10/2016 | Matej Korpáš, tlačový odbor SPPK
V septembri vzrástli všetky svetové ceny potravín. Najviac zdražel cukor a mliečne výrobky, mierne navýšenie sme zaznamenali pri mäse a olejoch.
» Index cien potravín FAO dosiahol v septembri 2016 v priemere 170,9 bodov, takmer o 5 bodov (2,9 %) viac z revidovanej hodnoty v auguste. Ide o 10 % navýšenie oproti rovnakému obdobiu z vlaňajška. Hodnota zo septembra 2016 je zároveň najvyššia od marca 2015. Tieto hodnoty sú výsledkom najmä prudkého nárastu cien cukru, mierneho navýšenia cien mliečnych výrobkov, mäsa a olejov.
» Index cien obilnín FAO zaznamenal v septembri 2016 v priemere 140,9 bodov. Ide o pokles 2,7 bodov (1,9 %) oproti augustu a 8,9 % zníženie oproti výsledkom z minulého roka. September bol tretí po sebe idúci mesiac, kedy sme zaznamenali pokles. Tohtoročná rekordná produkcia pšenice spojená s očakávaným oživením svetovej produkcie ryže a nadpriemerným výkonom hrubého zrna a špecifickej kukurice aj naďalej výrazne pôsobí na celkový vývoz obilnín.
» Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO dosiahol v septembri tohto roka v priemere 176 bodov. Oproti augustu rovnakého roka evidujeme nárast až o 21 bodov (13,8 %). Nárast cien bol zaznamenaný pri všetkých mliečnych výrobkoch, najmä však pri masle, pri ktorom zohralo veľkú úlohu zníženie zásob a silnejúci domáci dopyt v Európe. Od apríla vzrástol index o 49 bodov (38 %). Nárast cien okrem iného vychádza z očakávania klesajúcej výroby mliečnych výrobkov v Európe.
» Index cien rastlinných olejov FAO zaznamenal v septembri v priemere takmer 172 bodov. Oproti augustu ide o navýšenie o 2,9 bodov (1,7 %). Tento vývoj sa výrazne odráža na cenách olejov. Hodnota palmového oleja sa bude zvyšovať aj naďalej. Je to spôsobené predovšetkým nižšou produkciou, než sa očakávalo aj nízkej úrovni zásob v krajinách, ktoré ho importujú aj exportujú.
» Index cien mäsa FAO zaznamenal v septembri v priemere 163,5 bodov. Ide v podstate o totožné hodnoty ako v predošlom mesiaci. Od januára tohto roka, kedy padlo päťročné minimum, sa index zvýšil o 12,6 %. Najväčší nárast počas roka zaznamenalo bravčové mäso, nasleduje ovčie a hydinové mäso. Hovädzie mäso zaznamenalo len obmedzený nárast. Zvýšenie medzinárodného dopytu najmä v Ázii sa dotklo cien bravčového a hydinového mäsa. Oživenie produkcie hovädzieho mäsa v Spojených štátoch Amerických znížilo potrebu dovozu. To však prispieva aj k miernemu medzinárodnému navýšeniu cien tejto komodity.
» Index cien cukru FAO mal v septembri v priemere 304,8 bodov, čo predstavuje nárast o 19 bodov (6,7 %) oproti augustu. September je už piaty po sebe idúci mesiac rastu. Posledný nárast medzinárodných cien cukru bol z veľkej časti spôsobený nepriaznivým vývojom klimatických podmienok v Centre South v Brazílii. Ide o najväčšieho svetového výrobcu cukru. Správy o poklese výroby v Indii, u druhého najväčšieho svetového producenta cukru a malé zásoby v Thajsku a Číne tiež pridali k tlaku na rast cien.
Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.