DANUBIUS GASTRO - aktualizované o videoreportáže a fotogalériu
23/01/2017 | Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Slovenskí potravinári vedia spotrebiteľom z roka na rok ponúknuť viac kvalitnejších a bezpečnejších potravín. Výstava Danubius Gastro aj prezentáciou kvalitných slovenských potravín z roka na rok láka väčší počet návštevníkov.

Slovensko sa pritom v tejto oblasti má čím pochváliť. Naši výrobcovia prinášajú do obchodov chutné a najmä škandálmi nepoznačené potraviny a to je v časoch globalizácie trhu, enormných dovozov zahraničných potravín rôznej kvality, ich prebaľovania a s tým súvisiacich nižších zdravotných a hygienických štandardov, jedna obrovská devíza.
„Z pohľadu výrobcov potravín majú výstavy, akou je aj Danubius Gastro, obrovský význam. Naďalej potrebujeme presviedčať našich spotrebiteľov o výhodách slovenských potravín. A to najmä v časoch, keď sa nám každoročne od roku 1993 zvyšuje pasívne saldo zahraničného obchodu s agropotravinárskymi výrobkami“, uviedol počas slávnostného príhovoru predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík.
Z predbežných údajov Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva vyplýva, že záporné saldo agroobchodu SR by sa za celý rok 2016 mohlo pohybovať až na úrovni -1,3 mld. eur. Znamená to, že zahraničné výrobky – a to aj horšej kvality – valcujú náš trh. Nemenej bolestivý je fakt, že približne 60% dovážaných výrobkov sú tie, ktoré by sme si vedeli vyrobiť my samy doma na Slovensku.
Zvyšovať pretrvávajúci 40-percentný podiel slovenských výrobkov v obchodoch a aj záujem spotrebiteľov o ne je našou dlhodobou úlohou.
Jednou z priorít Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a jej potravinárskych zväzov a združení bude aj v tomto roku práca so spotrebiteľom. Potravinári sa aj v tomto roku budú zúčastňovať viacerých regionálnych propagačných aktivít alebo výstav. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora opäť na jeseň pokračuje tentokrát už v 5. ročníku celoslovenského projektu Hovorme o jedle, ktorý vychováva mladých spotrebiteľov, teda žiakov v základných školách.
Počas 24.ročníka veľtrhu sa v stánku SPPK predstavilo 11 potravinárskych subjektov, ktorí sú členmi SPPK.
Svoje produkty na spoločnej výstavnej ploche prezentovali:
Zväz, združenie, únia
|
Podnikateľský subjekt
|
Slovenský cukrovarnícky spolok
|
Považský cukor, a.s. Trenčianska Teplá
Slovenské cukrovary, s.r.o. Sereď
|
Únia hydinárov Slovenska
|
NOVOGAL, a.s. Dvory nad Žitavou
|
Slovenský konzervárenský zväz
|
NOVOFRUCT SK, s.r.o. Nové Zámky
|
RKŠ Slovenský mliekarenský zväz
|
Rajo, a.s. Bratislava
MILSY, a.s. Bánovce nad Babravou
LEVMILK - Levické mliekarne, a.s. Levice
ORAVA-MILK, záujmové združenie Leštiny
|
|
Tokaj & CO s.r.o. Malá Tŕňa
AGRO DLHÉ s.r.o., Dlhé nad Cirochou
Mlyn Pohronský Ruskov, a.s. Pohronský Ruskov
|
Ponúkame aj krátke rozhovory s vystavovateľmi na veľtrhu Danubius Gastro.