Stanovisko SPPK k dovozom rizikového mäsa z Brazílie
28/03/2017 | Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora s veľkým znepokojením vníma novú potravinovú kauzu súvisiacu s dovozom nebezpečného hydinového mäsa z Brazílie. Obchodovať s nakazeným brazílskym mäsom s cieľom predávať ho spotrebiteľom v členských krajinách Európskej únie – Slovensko nevynímajúc - je príkladom ľudského a obchodného hyenizmu a zároveň aj nebezpečného hazardu s ľudským zdravím.
Po oficiálnom laboratórnom potvrdení dvojitej kvality potravín je toto v krátkom čase už druhý veľký potravinový problém, ktorý sa bezprostredne dotýka aj slovenských zákazníkov.
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora preto vyzýva všetkých spotrebiteľov na Slovensku, aby boli veľmi obozretní pri nákupoch výrobkov z dovozu a neprestávali sledovať pôvod potravín.
„Práve takéto nešťastné prípady hazardovania s ľudským zdravím opätovne potvrdzujú to, že musíme naďalej pozorne sledovať pôvod potravín na pultoch obchodov. Uvedomujeme si, že spotrebitelia sa pri kúpe orientujú aj podľa ceny potravín. Stále ich však nabádame, aby preferovali slovenské potraviny, vyrobené z bezpečných domácich surovín“, zdôraznil predseda SPPK Milan Semančík.
V časoch potravinových škandálov môže byť rizikové, ak do nákupných košíkov vkladáme mrazený výrobok, ktorý precestoval tisícky kilometrov cez polovicu Zemegule alebo kupujeme lacné potraviny neznámeho pôvodu. Cena, ktorú v budúcnosti v krajnom prípade môžeme zaplatiť za svoje poškodené zdravie, môže byť až príliš vysoká.
Slovensko nesmie byť potravinovým smetiskom Európy alebo sveta. Rovnako ani Slováci nie sú občania druhej kategórie, ku ktorým by mali smerovať pochybné a zdraviu nebezpečné výrobky.
Na Slovensku vedia domáci potravinári vyrobiť vysoko kvalitné a bezpečné potraviny, ktoré sú pod neustálou kontrolou Štátnej veterinárnej a potravinovej správy a ktoré nenesú pachuť potravinových škandálov.