Poľnohospodárska univerzita pozná svoju prvú rektorku

Slovenskú poľnohospodársku univerzitu povedie Klaudia Halászová, doterajšia dekanka Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva. Rozhodol o tom akademický senát školy.
 
Klaudia Halászová nahradí vo funkcii Petra Bielika, ktorý bol rektorom univerzity dve volebné obdobia. Foto zdroj: SPU
 
Senátori rozhodli až v druhom kole. Zvíťazila najmladšia kandidátka.
 
SPU bude mať po prvý raz vo svojej histórii na najvyššej pozícii ženu. To by sa stalo v prípade akejkoľvek voľby senátorov, pretože kandidačné návrhy prijali štyri ženy.
 
Okrem Halászovej kandidovala Elena Horská, dekanka Fakulty ekonomiky a manažmentu, Oľga Roháčiková, dekanka Fakulty európskych štúdií a regionálneho rozvoja a Magdaléna Lacko-Bartošová, vedúca Katedry udržateľného poľnohospodárstva a herbológie z Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov.
 
Do druhého kola sa prebojovali Roháčiková a Halászová. Nakoniec zvíťazila najmladšia spomedzi všetkých kandidátok, 45-ročná Halászová.
 
Halászová vo svojom prejave zdôraznila, že vedenie univerzity by malo načúvať kritike študentov a absolventov a reagovať na opodstatnené pripomienky, či už ide o študijné materiály, technické zabezpečenie štúdia alebo sťažnosti na konkrétnych učiteľov.
 
Halászová patrila s Roháčikovou k tým dvom kandidátkam, ktoré na zasadnutí senátu nedokázali reagovať na otázku v angličtine.
 
Horská podľa našich informácií veľké šance nemala, pretože bola z Fakulty ekonomiky a manažmentu, z ktorej vzišiel aj súčasný rektor Peter Bielik. V škole existovali silné tlaky, aby tentoraz stál na čele niekto mimo fakulty ekonomiky.
 
Súčasný rektor poľnohospodárskej univerzity Bielik vo funkcii v lete skončí. Na čele školy je už dve volebné obdobia, tretí raz kandidovať podľa zákona nemohol. Univerzitu viedol od roku 2010.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce