Jahody pre zdravie

Výťažok za jahody zbierané v novembri chcú piešťanskí pestovatelia venovať Lige proti rakovine alebo na iné dobročinné účely. 

Piešťanskí pestovatelia jahôd dnes začínajú s novembrovým samozberom jahôd! Nie, nejde o žiadny žart, ale fakt, za ktorý môže netradične teplé novembrové počasie. Tamojšie jahodové polia totiž nanovo zarodili, čo sa stáva raz za 50 rokov. 


Ide o dve odrody viackrát do roka rodiacich jahôd – Capri a Muráno. Podľa odhadov dajú počas dnešnej oberačky približne 5 tonovú úrodu. Piešťanskí pestovatelia odhadujú, že dnešná oberačka bude extrémne krátka. Vzhľadom na netradičný zber a tým pádom enormný záujem ľudí o čerstvé novembrové jahody ju odhadujú len na niekoľko hodín. 


 

„Rozhodli sme sa, že jahody ľuďom venujeme. Nebudeme za ne chcieť žiadne peniaze. No na druhej strane im odporučíme, aby symbolickým príspevkom podľa ich vlastného uváženia podporili Ligu proti rakovine alebo iné charitatívne projekty,“ uviedol Marián Varga z firmy Plantex Veselé pri Piešťanoch, ktorý je zároveň aj predsedom Ovocinárskej únie Slovenska (únia je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory). 

Novembrová oberačka sa tak bude niesť v znamení charity a boja proti onkologickým chorobám. Na poli pri Piešťanoch budú študenti so zapečatenými pokladničkami k dispozícii pre tých ľudí, ktorí sa rozhodnú podporiť zberom jahôd aj ľudské zdravie.

Piešťanskí pestovatelia vyhodnotili novembrový zber ako dôsledok klimatických zmien. Môže sa pritom ľahko stať, že takáto novembrová oberačka jahôd sa bude v budúcnosti opakovať častejšie. Aj preto môže byť pre pestovateľov výzvou do budúcnosti prekrytie jahodových plôch fóliami alebo sklom, čím by predĺžili obdobie zberu až do Vianoc. 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce