Poďakovali sme sa novinárom
12/12/2019 | Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru zastupovalo vedenie komory, členovia jej predstavenstva a ústredný riaditeľ Úradu SPPK.

Na stretnutie sme pozvali novinárov a redaktorov, ktorí sa počas roka najviac venujú témam spojeným s domácim poľnohospodárstvom a potravinárstvom.

V úvode sa novinárom prihovoril predseda komory Emil Macho. Veľmi vyzdvihol záujem novinárov a ich prácu: „Oceňujeme, že aj vďaka vašej práci postupne zviditeľňujeme agropotravinárstvo, ktoré bolo roky zaznávané a na verejnosti slabo propagované. Pokiaľ nevedia spotrebitelia o tom, kde a čo vyrábame, čo chováme a pestujeme, tak sa budú zakaždým v obchodoch pri nákupoch obracať za dovozovými potravinami. Musíme sa dostať spotrebiteľom pod kožu, to je náš cieľ.“

Poľnohospodárstvo a potravinárstvo, výroba zdravých, regionálnych potravín, musí byť viac propagovaná. Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru teší a motivuje k ďalšej práce fakt, že sa o chlebovom odvetví hovorí a píše každý deň. V ďalšom roku chce najväčšia agropotravinárska samospráva na Slovensku pokračovať vo vyhľadávaní ďalších pozitívnych tém o odvetví.

K objektívnemu obrazu domáceho agropotravinárstva prispeje nielen pozitívna reportáž a článok, ale aj kritické témy, ktoré poukazujú na chyby a dávajú návod na to, v čom má štát a aj samotní poľnohospodári a potravinári rezervy a kde sú možnosti na zmenu.

mladý someliér Juraj Krchňavý zo SOŠ v Modre počas degustácie
Samostatným bodom stretnutia bola degustácia slovenských vín. Keďže SPPK pripravila novú súťažno-vzdelávaciu aktivitu na zviditeľnenie stredných odborných škôl agropotravinárskeho zamerania s názvom Podpor svoj odbor, o degustáciu sa postaral študent SOŠ vinársko-ovocinárskej v Modre, len 16-ročný Juraj, ktorý je tvárou kampane k projektu Podpor svoj odbor. Novinári veľmi ocenili jeho vedomosti o slovenských vínach a ich prezentáciu počas degustácie.

Už tradične máme počas stretnutia zvyk zapojiť novinárov do rôznych poľnohospodárskych aktivít. Tento rok sme pripravili súťaž v dojení na historickom dojacom trenažéri. Techniku dojenia a aj samotnú prípravu „dojnice“ pred dojením predviedol predseda Emil Macho. Rozhodcom a poradcom novinárom počas dojenia boli podpredseda SPPK Miroslav Štefček a člen predstavenstva Milan Semančík.

Cieľom súťaže pre novinárov bolo „nadojiť“ vody v čo najväčšom objeme počas 30tich sekúnd. Víťazom sa stal mladý novinár, Francúz, píšuci pre Hospodárske noviny Vivien Cosculluela. Druhé miesto patrí novinárskej stálici a predsedovi Klubu poľnohospodárskych novinárov Jozefovi Sedlákovi. Na treťom mieste skončil Juraj Huba z portálu polnoinfo.sk.

víťaz v akcii
Všetci traja novinári si odniesli hodnotnú cenu neodmysliteľne pariacu k súťaži v dojení – veľkú fľašu ráno nadojeného mlieka od kravičiek z Ludrovej.

Novinári, ďakujeme za spoluprácu v roku 2019 a tešíme sa na spoluprácu v roku 2020!