Zabezpečenie plynulej výroby potravín je pre nás alfou a omegou

Vidiek sa spája pre zabezpečenie plynulej výroby potravín a zdravia obyvateľstva. Poľnohospodári okrem práce pri zvieratách a zakladaní tohtoročnej úrody zabezpečujú ochranné rúška a dezinfekčné prostriedky pre zamestnancov. Na základe povolenia Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR v podnikoch pripravujú ubytovacie priestory pre ľudí, ktorí ostanú v karanténe, aby sa mohli naďalej starať o zvieratá.
 
 
Tam, kde je to možné, sa tímy ľudí rozdeľujú do menších skupín, aby v prípade nákazy minimalizovali výpadok väčšieho počtu zamestnancov. Niektoré podniky zvažujú, že zadelia ľudí na prácu v týždenných turnusoch.
 
„Rozhodli sme sa, že okrem všetkých ochranných a preventívnych opatrení si na družstve zriadime rezervný tím ľudí. Je zložení z rodinných príslušníkov, študentov, administratívnych pracovníkov. Prídu na krátke zaškolenie na farmy, aby v čase potreby zvládli základnú manipuláciu a starostlivosť o zvieratá“, opisuje preventívne plány predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Lučenci Rastislav Slocík.
 
Podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emila Macha si práve v týchto dňoch zaslúžia obrovskú úctu a poďakovanie všetci ľudia, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľajú na výrobe potravín.
 
„Práve dnes je mimoriadne podstatné, aby sme všetkým týmto ľuďom vyjadrili veľkú úctu a vďaku za ich náročnú prácu. Dnes vidno, že práve koronavírus vidiek spojil. Bez ohľadu na to, čo sa deje, sa v našich dedinách a mestách naďalej seje, sadí, chová, spracováva a produkuje. Potravinárske podniky fungujú, obchody sú naďalej zásobované potravinami. Máme čo jesť, máme sa kde liečiť“, dodal predseda SPPK Emil Macho.
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora zároveň pracuje každý deň na podnetoch, ktoré jej posielajú jej členovia – poľnohospodári a potravinári – v súvislosti s koronavírusom, mimoriadnou situáciou a prijímaním ochranných a preventívnych opatrení zo strany štátu. 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce