Oznámenie komisie o uplatňovaní zelených jazdných pruhov

 
Oznámenie má členským štátom pomôcť pri uplatňovaní usmernení z hľadiska zelených jazdných pruhov. Jeho cieľom je zaviesť v celej EÚ proces spolupráce na zaistenie toho, aby sa všetka nákladná doprava, okrem iného vrátane dopravy nevyhnutného tovaru ako potraviny a zdravotnícke potreby, rýchlo a bez akýchkoľvek zdržaní dostala na miesto určenia.
 
V oznámení boli stanovené nasledovné základné ciele:
Prechod cez hraničné priechody so „zeleným jazdným pruhom“ na vnútorných pozemných hraniciach vrátane všetkých kontrol a zdravotných skríningov dopravných pracovníkov by nemal trvať dlhšie než 15 minút.
Hraničné priechody so „zeleným jazdným pruhom“ by mali byť otvorené pre všetky nákladné vozidlá vezúce akýkoľvek tovar.
 
Členské štáty by mali konať okamžite a dočasne pozastaviť platnosť akýchkoľvek obmedzení prístupu na cesty na ich území (zákaz jazdy cez víkend, v noci, v určitých sektoroch atď.) pre cestnú nákladnú dopravu a pre potrebný voľný pohyb pracovníkov v sektore dopravy.
Dopravným pracovníkom by sa mal bez ohľadu na národnosť a miesto pobytu umožniť prechod cez vnútorné hranice (treba zrušiť obmedzenia, ako sú cestovné obmedzenia a povinná karanténa dopravných pracovníkov).

Oznámenie ďalej obsahuje:

prílohu č. 1 v podobe mapy cestných hraničných priechodov,
prílohu č. 2, ktorá predstavuje odporúčania pre vodičov a relevantné podniky pôsobiace v doprave a príslušné verejné orgány v oblasti nákladnej dopravy počas šírenia ochorenia COVID-19,
prílohu č. 3: Vzor osvedčenia pre pracovníkov v medzinárodnej doprave.

Znenie uvedeného oznámenia nájdete TU alebo v prílohe na stiahnutie.  

Dokumenty na stiahnutie

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce