Predseda SPPK na krízovom štábe zdôrazňoval dôležitosť domáceho agropotravinárstva

Na dnešnom krízovom štábe na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa zúčastnil aj predseda vlády Slovenskej republiky Igor Matovič. Zástupcovia agrorezortu, poľnohospodárov, spracovateľov potravín a slovenských i zahraničných obchodníkov hovorili o aktuálnom stave v agropotravináskom sektore v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Rokovania sa zúčastnil aj predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.
 
 
„Dnes na krízovom štábe ministerstva pôdohospodárstva obchodníci potvrdili dostatočné zásoby potravín na skladoch na Slovensku. Čo je tiež pozitívne pre boj s pandémiou, znížila sa aj frekvencia nakupovania obyvateľmi. Ľudia si nakupujú viac počas jednej návštevy obchodu,“ povedal Igor Matovič, predseda Vlády SR po rokovaní krízového štábu.
 
Po výraznom náraste nákupu potravín v marci sa situácia v obchodoch stabilizovala. Distribúcia potravín už prebieha plánovane a distribučné sklady obchodníkov s potravinami sú dostatočne zásobené nielen čerstvými, ale aj trvanlivými potravinami.​
 
Predseda SPPK Emil Macho na rokovaní zdôrazňoval, aby sa v aktuálnej mimoriadnej situácii prihliadalo aj na slovenských poľnohospodárov a potravinárov. „Dostatok potravín v obchodoch je najmä vďaka tomu, že ich dovážame. Naši poľnohospodári a potravinári sa rovnako potýkajú s problémami, ktoré je nutné ihneď riešiť. Dnes je mimoriadne dôležité sústrediť sa na produkciu na Slovensku a postupne zvyšovať aj potravinovú sebestačnosť, ktorá je veľmi nízka,“ povedal po zasadnutí krízového štábu Emil Macho.
 
Už zajtra sa uskutoční rokovanie zamestnávateľov s premiérom Igorom Matovičom. Jednou z hlavných tém bude podpora podnikov, ktoré zamestnávajú väčšie množstvo zamestnancov. Rokovania sa zúčastní aj predseda SPPK Emil Macho.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce