Zastavme africký mor ošípaných

Africký mor ošípaných (AMO) je choroba, ktorá postihuje ošípané a diviaky. Aj keď je neškodný pre ľudí, môže byť smrteľný pre ošípané a má vážne sociálno-ekonomické dôsledky pre postihnuté krajiny. V posledných rokoch sa rozšíril po celej Európe.

Pretože v súčasnosti nie je k dispozícii žiadny liek alebo vakcína, je dôležité zabrániť šíreniu nákazy prijatím vhodných opatrení zo strany občanov, turistov, farmárov aj poľovníkov.

V ohniskách nákazy je v súčasnosti jediný efektívny spôsob, ako zabrániť šíreniu do susedných regiónov a krajín, hromadné usmrtenie ošípaných chovaných na farme a diviakov. Včasná detekcia, prevencia a nahlásenie podozrivých prípadov sú preto rozhodujúce, ak sa má táto epidémia zvládnuť.

Táto webová stránka EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín) pripravila webovú stránku s materiálmi, ktoré poskytujú všeobecné informácie o africkom more ošípaných a jeho príznakoch u infikovaných ošípaných. Zdroje poskytujú informácie o tom, čo robiť, ak narazíte na prípad podozrivý z AMO, aké opatrenia je potrebné prijať a na koho sa obrátiť, ak ste poľnohospodárom / poľovníkom alebo veterinárnym lekárom.

 

Dokumenty na stiahnutie

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce