Nový predseda RPPK Trenčín prichádza s tromi víziami

Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora (RPPK) Trenčín má po 12 rokoch nového predsedu. Valné zhromaždenie zvolilo koncom júla na najbližšie tri roky do čela komory Barnabáša Kováča zo Žihlavníka, s.r.o. z údolia v Omšení. Skúsený manažér vystriedal dlhoročného predsedu Miroslava Maxona. Čerstvá sila má jasnú víziu. Chce nadviazať na svojho predchodcu, osloviť mladú generáciu aj rozprúdiť diskusiu o pálčivých témach.

V regióne je stále rozšírený aj chov hospodárskych zvierat.

Barnabáš Kováč sa do poľnohospodárstva dostal ešte v roku 1994. Najprv pôsobil v podniku, ktorý mal na starosti výrobu postrekovačov, neskôr pracoval pre medzinárodnú aj slovenskú holdingovú spoločnosť. Aktuálne sa venuje podnikom Žihlavník, s.r.o. a PD Stará Turá. Nový predseda chce pokračovať v nastúpenej ceste a potvrdiť miesto RPPK Trenčín medzi lídrami v rámci regiónov. „Veľké poďakovanie pánovi Maxonovi za prácu, ktorú urobil v RPPK Trenčín, ale aj v prospech celého agropotravinárstva na Slovensku. Pokračovať v jeho ceste bude pre mňa veľkou cťou, ale aj výzvou,“ povedal v úvode rozhovoru Barnabáš Kováč.

Novozvolený predseda má tri veľké vízie, ktoré chce počas svojho pôsobenia vo funkcii rozbehnúť. Jedným z najväčších problémov v regióne je, že aj napriek rozšírenej živočíšnej výrobe, je náročné zabezpečiť personál, ktorý by mal záujem starať sa o zvieratá. Podľa skúseného poľnohospodára tu je garnitúru mladých ľudí, ktorí vzťah k zvieratám majú. Je potrebné ich len nájsť. Veľmi dôležité je však využiť sociálne siete a iné inovatívne možnosti, ktoré v dnešnej digitálnej dobe oslovujú mladých ľudí. „S členmi i nečlenmi by sme mohli uskutočniť vzdelávacie projekty s vykonávaním praktickej práce v maštali a na pasienkoch. Musíme dať z poľnohospodárstva dole nálepku, že je to nejaká podradná práca, ale skôr životný štýl a poslanie. Takýmto spôsobom by sme chceli nájsť ľudí, ktorí majú vzťah k zvieratám a pritiahnuť ich do podnikov. Musíme to zahájiť čím skôr, pretože práve kvôli nedostatku zamestnancov živočíšna výroba u nás zaniká,“ vyslovil recept na zvrátenie likvidácie chovov novozvolený predseda.

Druhou veľkou výzvou je spojenie členov regionálnej komory z rôznych segmentov, ktorí finalizujú konkrétne produkty a ponúknuť ich spotrebiteľom. „Rád by som vytvoril platformu, v ktorej by sa tieto agropotravinárske produkty vedeli rýchlo dostať k zamestnancom ostatných členov. Jednoducho by sme vynechali obchodníka, ktorý si pri predaji vezme gro pridanej hodnoty,“ predstavil smelé plány Barnabáš Kováč, podľa ktorého je v regióne Trenčín množstvo členských subjektov s vynikajúcimi slovenskými potravinami.

V posledných rokoch rezonuje v spoločnosti téma rozdeľovania poľnohospodárov na malých a veľkých. Toto delenie však podľa väčšiny podnikateľov na pôde nášmu chlebovému odvetviu značne škodí. Jedným z nich je aj najvyšší funkcionár RPPK Trenčín. „Mojou treťou víziou je osloviť v našom regióne všetkých, ktorí robia na pôde a chovajú zvieratá, vrátane neziskových organizácií a združení a spoločne sa s nimi baviť, ako to vnímajú oni. Prečo takéto delenie existuje a čo by sme jeden pre druhého mohli urobiť. Musíme aj my v regióne vysvetliť menším poľnohospodárom, že nám vôbec neprekážajú a máme snahu spolupracovať.“ Rozdrobenosť pôdy robí problémy aj na severozápade Slovenska. Niekde je spolupráca so susedmi sinergická, inde si zas nedokážu prísť hospodári ani na meno. Spoločná diskusia by mohla vzťahy zlepšiť a neskôr aj dopomôcť rozšíriť kruhy regionálnej komory.

Trenčiansky región je zaujímavý tým, že tam ešte stále fungujú klasické poľnohospodárske družstvá. Ekonomicky sú celkom zdatné a držia zamestnanosť na vidieku. „Je to podľa mňa lepšie ako v iných regiónoch. Stále je tu veľmi rozšírená aj živočíšna výroba. Myslím si, že poľnohospodárstvo u nás je obrazom toho, ako by malo poľnohospodárstvo vyzerať a fungovať na celom Slovensku,“ skonštatoval na záver dlhoročný manažér v poľnohospodárstve Barnabáš Kováč.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce