Pochválili sa tohtoročnou úrodou

Na trenčianskom výstavisku sa po ročnej odmlke opäť uskutočnila výstava, na ktorej sme spoznali najkrajšie a najlepšie jablká roka 2021. Výstavy Jeseň v záhrade a Včelár zároveň znovuotvorili brány výstaviska, na ktorom sa podujatia pre ľudí nemohli konať z dôvodu pandémie dlhých 19 mesiacov.

Poďakovanie členom SPPK

Generálny riaditeľ Expo Center a.s., Trenčín Pavol Hozlár ocenil prístup dlhoročných odborných partnerov výstavy - Slovenský zväz záhradkárov a členov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory: Zväz zeleninárov a zemiakarov Slovenska, Zemiakársky a zeleninársky zväz SR, Ovocinársku úniu SR, Slovenský zväz včelárov za aktívny prístup a skvelé vzťahy. „Vďaka angažovanosti odborných zväzov sa mohla táto výstava uskutočniť. Vďaka ním si môžu ľudia pozrieť výsledky práce našich pestovateľov a včelárov,“ ocenil spoluprácu na oficiálnom otvorení výstavy generálny riaditeľ výstaviska.

Pestovatelia ovocia združení v Ovocinárskej únii SR už dlhé roky hovoria o problémoch s pracovníkmi. Z tohto dôvodu zhnije každý rok veľké množstvo dopestovaného ovocia pod stromami. „Musíme sa viac zamerať na legislatívu, aby sme tento problém už raz a navždy vyriešili,“ vyslovil sa na podujatí predseda únie Marián Varga. Vývoj stromov tiež prirovnal k spôsobu fungovania ovocinárov, pretože rovnako ako stromy aj pestovatelia prechádzajú štádiom rastu, rodivosti a starnutia. Podľa dlhoročného šéfa ovocinárov tak môže konečne pestovateľom svitať na lepšie časy.

V závere ocenil doma vypestované ovocie, ktoré mohli návštevníci vidieť na výstave a pripomenul prítomným, že dovozové plody sú často nekvalitné.

Organizátori odovzdali ceny za Najkrajšie jablko roka 2021, ktorým sa stal exemplár z obce Krtovce pri Topoľčanoch. V rámci profesionálnych pestovateľov vyhralo anketu Jablko roka 2021 odroda ROHO 3615 Pinova od firmy Plantex, s.r.o. Veselé pri Piešťanoch.

Spolupráca prináša ovocie a to doslova

Prítomných návštevníkov pozdravil aj šéf Slovenského zväzu včelárov Milan Rusnák, podľa ktorého je táto výstava vysvedčením, že ovocie, ktoré sa nám vydarilo tento rok, je aj prácou našich včiel. „My, včelári, záhradkári, ovocinári a zeleninári, sa spolu stretávame na jar. Začíname niekedy v polovici marca, spoločne sa zdravíme v záhradách, na lúkach a v lesoch. Spoločne chceme dať ľuďom nádej, že dokážeme každý rok dodať kvalitné produkty z našich polí a sadov,“ pochvaľoval si harmóniu včelárov a pestovateľov Milan Rusnák.

Všetci prítomní sa tešili z možnosti pochváliť sa svojou úrodou a vyjadrili chuť a odhodlanie stretnúť sa už aj v klasickom veľkom formáte o rok.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce