Rozhodujúca časť roka pre poľnohospodárov je v plnom prúde

Poľnohospodári zbierajú jesenné plodiny, ošetrujú pôdu a popritom ešte zakladajú aj budúcoročnú úrodu: tradične rozhodujúca časť roka je v plnom prúde. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora bude zisťovať stav prác na poliach vo všetkých regiónoch Slovenska.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora bude v pravidelnom týždennom monitoringu sledovať, ako poľnohospodári pokračujú so zberom slnečnice, kukurice, zemiakov, sóje a cukrovej repy. Informácie získava od svojich regionálnych komôr.

Dážď v predchádzajúcich dňoch na niektorých miestach Slovenska prerušil zber jesenných plodín. Na konci minulého týždňa sa ale do polí už mohli naplno vrátiť poľnohospodári napríklad z oblasti Bratislavy, Trnavy, Galanty či Komárna. V trenčianskom regióne pokročil oproti predchádzajúcemu týždňu najmä zber cukrovej repy a sóje.

Sója spolu so slnečnicou patrí medzi tie plodiny, ktoré poľnohospodári v tomto roku pestujú na podstatne väčšej výmere ako v roku 2020. Dôvodom je fakt, že vlani o tomto čase bola veľmi daždivá jeseň, počas ktorej pestovatelia nestihli zasiať celú výmeru obilnín. Plochy, na ktorých sa pre dážď vlani nedalo siať, preto v tomto roku nahradili inými plodinami – najmä kukuricou, sójou a slnečnicou.

Práve pri slnečnici ide pritom o najvýznamnejší nárast pestovateľských plôch – a to až o 36,5% oproti roku 2020. Najväčší nárast pestovateľských plôch slnečnice je na západe Slovenska. Druhou plodinou, pri ktorej evidujeme výrazné nárasty pestovateľských plôch oproti vlaňajšku, je sója. Pestujeme ju na ploche o 25,3% väčšej ako vlani. V týchto dňoch s jej zberom postupne končia napríklad aj košickí poľnohospodári. Úrodu sóje hodnotia zatiaľ sľubne.

Na severe Slovenska dominuje najmä zber zemiakov. Napríklad v regióne Poprad sú pozbierané z vyše 85%. V oblasti Prešova stihli tamojší poľnohospodári pozbierať cca. 60% zemiakov. Celú úrodu zemiakov už majú v skladoch poľnohospodári z Bardejova a Svidníka.

Súbežne so zberom jesenných plodín poľnohospodári zakladajú aj budúcoročnú úrodu. Znamená to, že sejú oziminy – pšenicu, jačmeň, raž a repku. Keďže súbežne zbierajú jesenné plodiny, k tomu ošetrujú pôdu a sejú obilie, ide pre nich o najnáročnejšiu /aj logisticky/ a rozhodujúcu časť roka.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce