SPPK na diskusii portálu Euractiv Slovensko
11/12/2021 | Tlačový odbor SPPK
Miroslava Artimová zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory ako hosť online podujatia hovorila o agropotravinárskom sektore z pohľadu jeho prispôsobovania sa na nové klimatické ciele EÚ.
Koľko emisií tvorí agropotravinársky sektor a aký je jeho podiel na celkovej tvorbe skleníkových plynov? Uvedomujú si problém slovenskí poľnohospodári a ako sú pripravení na jeho riešenie? A aké riešenia ponúka štát? Aj to boli otázky do diskusie pre jednotlivých panelistov.
„Súbežne zo záväzkami EÚ potrebuje Slovensko navyšovať živočíšnu výrobu udržateľným spôsobom. Z aktuálneho nastaveného Strategického plánu k novej Spoločnej poľnohospodárskej politike vidíme viacero možností napríklad cez ekoschémy. Hovoríme napríklad o aplikácii organickej hmoty do pôdy. Podporovať sa bude zatrávňovanie medziradov vo viniciach, chmeľniciach a sadoch, čo má tiež vplyv na zlepšovanie stavu životného prostredia“, uviedla počas podujatia Miroslava Artimová zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
Odborníci sa počas diskusie venovali aj možnostiam, ako znížiť emisie z poľnohospodárstva. Podľa M. Artimovej sa okrem zlepšovania spôsobu chovu zvierat a s tým súvisiacich investícií javí ako veľká perspektíva zmena v kŕmnych dávkach. „Zmenená výživa zvierat prostredníctvom kŕmnych aditív by mohla znížiť množstvo vyprodukovaného metánu. Táto novinka ale so sebou prináša výrazné investície a momentálne sa na Slovensku táto technológia pravdepodobne ešte asi nezavádza. V zahraničí v rámci kŕmnych aditív zaznamenávajú pozitívne výsledky“, dodala M. Artimová.
Pozrite si záznam z konferencie: