Zmena v dovoze potravín a nápojov do Číny

Na online webinári Veľvyslanectva SR v Pekingu boli predstavené najdôležitejšie dokumenty, ktoré sa týkajú zmeny dovozu podmienok potravín a nápojov do Číny od 1.1.2022. Nájdete ich aj na tomto odkaze.

Nájdete ich aj na stránke ZÚ Peking.

Dovolíme si upozorniť najmä na 2 ppt, ktoré vypracoval ZÚ Peking (nájdete aj v prílohe na stiahnutie):

(1) zmena v podmienkach dovozu (vyhláška 248, 249)

(2) podrobný manuál pre prácu v systéme CIFER v SJ (step by step s ukážkami okien z testovacieho účtu ZU Peking v CIFER) – na GACC stránke manuál dostupný zatiaľ len v ČJ

Užitočné môžu byť aj súbory – písomné odpovede GACC na otázky ČŠ EÚ (z 18.11. a  14.12.) v AJ aj v ČJ.


V prípade, že výrobca (potraviny a nápoje) nebude zaregistrovaný v systéme CIFER a nebude mať pridelené čínske registračné číslo, dovezený tovar od 1.1.2022 nebude možné v Číne precliť (extra náklady za sklad, prepravu späť ai).

Téme sa intenzívne venujú aj všetky pracovné skupiny v Bruseli, ako Trade, Agri, Postdam, ale aj Európska obchodná komora, EU SME Centre, zväzy a združenia so zastúpením v Bruseli, mnohé poskytujú webináre.

Konkrétne odpovede na otázky o spôsobe komunikácie výrobcov s inštitúciami SR (ak je to potrebné – 18 „high risk products“) poskytnú zástupcovia MPRV SR, ŠVPS SR a ÚVZ SR.

 

Dokumenty na stiahnutie

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce