Platobná agentúra už vyplatila na zelenú naftu takmer 26 miliónov eur

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) vyplatila k strede v rámci štátnej pomoci na poskytovanie úľav na environmentálnych daniach (zelená nafta) 25,9 milióna eur. Peniaze vyplatila agentúra na základe dvoch výziev, na ktoré bol stanovený limit 30 miliónov eur, uviedla PPA.

Okrem štátnej pomoci formou „zelenej nafty“ poslala PPA poľnohospodárom, vinárom, včelárom a lesníkom aj celú dotáciu na „minimálnu pomoc na účasť spracovateľa na výstave“ vo výške viac ako 142.000 eur, v rámci štátnej pomoci na platby poistného v poľnohospodárskej prvovýrobe bola žiadateľom vyplatená dotácia vo výške 5,9 milióna eur.

Pri štátnej pomoci na nápravu škôd spôsobených chorobami zvierat a na úhradu niektorých nákladov na ničenie choroboplodných zárodkov chorôb zvierat formou dotácie bola vyplatená celá suma dotácie 798.743 eur.

V sektore vinohradníctva a vinárstva bolo čerpanie podpôr na takmer sto percent, keď celkový rozpočet určený pre všetky opatrenia v sektore vinohradníctva a vinárstva bol realizovaný v rámci vnútroštátneho podporného programu 2019 - 2023 vo výške 4,8 milióna eur. V sektore ovocia a zeleniny bola v roku 2021 pre organizácie výrobcov na financovanie ich operačných programov poskytnutá podpora vo výške takmer 2,9 milióna eur.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce