Štát od 1. mája mení testovaciu stratégiu

Štát mení testovaciu stratégiu od 1. mája nasledovne:

● Vírus sa dostáva do stavu respiračných ochorení, najväčšou zmenou z pohľadu testovacej stratégie je vypustenie potreby PCR testovania.

● PCR test bude dostupný iba na základe indikácie lekárom – všeobecným alebo odborným na základe potreby. Testy budú mať zadarmo všetci nad 60 rokov a v prípadoch, keď má pacient ochorenie a pre nákazu koronavírusom by sa nemohol liečiť. Pôjde napríklad o onkologických pacientov. Samoplatcovia sa budú môcť prihlásiť u jednotlivých firiem, ktoré poskytujú služby testovania.

● Zmení sa aj stránka, kde sa na testy prihlasuje – pacient bude musieť zadať meno lekára, na základe ktorého bola indikácia nastavená.

● Spúšťa sa aj možnosť domáceho PCR testovania – pristupuje sa k tomu z dôvodu, že dostupnosť MOM (zníženie počtu) pre PCR testovanie sa zmení.

●  Na stránke korona.gov.sk si vyberiete, či sa chcete otestovať v MOM-ke, alebo si test urobíte doma – v takom prípade si test budete môcť vyzdvihnúť v lekárni, ktorá sa zapojí do systému.

Testovanie doma:

    - potrebný na to bude smartfón, tablet alebo PC s kamerou a pripojením na internet a aplikácia

    - do internetového prehliadača treba zadať adresu https://www.smartpcr.sk/  a postupovať podľa inštrukcií

    - zadať svoju mailovú adresu

    - potvrdiť súhlas s poskytnutím osobných a biometrických údajov

    - nasledovať bude proces identifikácie testovanej osoby – najprv treba nasnímať občiansky preukaz a potom tvár na identifikáciu

    - odobrať slinnú vzorku do lieviku so skúmavkou, ktorú treba pred kamerou uzatvoriť a zabezpečený test vložiť do nerozoberateľného vrecúška

    - číslo vzorky na skúmavke ukázať na kameru

    - pozn. – celý proces musí ísť stále pred kamerou, len čo sa preruší,  tak sa pozastaví odber a akceptácia odberu

     - sadu so skúmavkou - vzorku odovzdať naspäť do lekárne (najneskôr nasledujúci deň od odberu), vzorku vyhodnotí laboratórium

     - výsledok testu príde mailom a sms správou (najneskôr 72 hod. od odovzdania vzorky v lekárni)

● Pokračovať bude aj antigénové testovanie - v lekárňach sa majú aj naďalej dať kúpiť antigénové testy s regulovanou cenou za 5 eur.

● Vstup do zdravotníckych zariadení od mája nebude podmienený očkovaním ani testovaním na covid. Ak bude poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vyžadovať test, vykoná ho v rámci svojej réžie priamo vo svojom zariadení. V nemocniciach, ktoré patria pod ministerstvo zdravotníctva, budú zadarmo. Test už nebude potrebný ani pred ľahkou a strednou operáciou. V zariadeniach by ich už nemali pýtať.

● Povinnosť nosiť respirátor pri návšteve lekára, nemocnice zostáva. Respirátory v zdravotníckych zariadeniach sa zrejme stanú trvalým riešením.

● Nemocnice zrušia covidové oddelenia. Pacienti, ktorí budú mať covid ako primárnu diagnózu budú hospitalizovaní na bežných infekčných alebo pľúcnych oddeleniach jednotlivých nemocníc. Ak napríklad niekto príde do nemocnice s infarktom, ale zároveň bude aj covid pozitívny, ostane ležať na internom oddelení. Na každom oddelení či klinike pre tieto prípady vznikne jedna izolačná izba. Ako si to nemocnice zariadia, bude už v ich réžii. Pacienti, ktorí sú aktuálne hospitalizovaní na reprofilizovanách lôžkach, tam ostanú, až kým sa im neskončí pobyt v nemocnici.

 

Vstup do zdravotníckych zariadení

Ambulancie:

- Vstup nebude podmienený očkovaním ani testovaním.

- Povinný respirátor (okrem výnimiek ÚVZ SR).

- Ak poskytovateľ vyžaduje test, testovanie vykoná priamo vo svojom zariadení.

 

Hospitalizácia:

 - Nerozlišuje sa, či ide o pacienta očkovaného/neočkovaného/testovaného.

-  Indikácia na testovanie je v kompetencii lekára nemocnice.

-  Ak nemocnica/zdravotnícke zariadenie vyžaduje test, vykoná ho priamo vo svojom zdravotníckom zariadení.

 

Doliečovacie zariadenia a kúpeľná liečba:

 - Vstup nebude podmienený očkovaním ani testovaním.

-  Ak poskytovateľ vyžaduje test, testovanie vykoná priamo vo svojom zariadení.

 

Sprevádzajúce osoby pri hospitalizácii:

- Ich vstup nie je podmienený očkovaním alebo testovaním.

- Povinný respirátor (okrem výnimiek ÚVZ SR).

- V prípade klinických príznakov môže poskytovateľ vo svojom zariadení otestovať túto osobu antigénovým testom (dodá ich MZ SR).

 

Návštevy v ústavných zdravotníckych zariadeniach:

 - Riadia sa podľa prevádzkových možností zariadenia a vyhlášok ÚVZ SR.

-  Zariadenie na svojom webe zverejní režim možných návštev.

-  Vstup nie je podmienený očkovaním alebo testovaním.

-  Povinný respirátor (okrem výnimiek ÚVZ SR).

 

Zdroj: MZV SR https://www.health.gov.sk/Clanok?covid-situacia-opatrenia-nemocnice-testovanie

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce