Pozvánka na diskusiu: Sektorové intervencie 2022

Diskusia na tému Sektorové intervencie - Možnosť ako podporiť produkciu sa uskutoční vo štvrtok 30. júna v kultúrnom dome vo Veľkom Bieli. Kapacita priestoru je obmedzená na 100 ľudí, preto sa prihláste čo najskôr. 

Sektorové intervencie by mali podporiť horizontálu spoluprácu fariem, koncentrovať produkciu, prispôsobiť produkciu dopytu, čím by sa mala zvýšiť vyjednávacia sila organizácii výrobcov. Cieľom sektorových intervencií je posilniť trhovú orientáciu a zvýšiť konkurencieschopnosť poľnohospodárskych podnikov, a to z krátkodobého i dlhodobého hľadiska. Sektorové intervencie vo forme organizácií výrobcov budú podporené sumou 27,5 mil. EUR pre sektor ovocia a zeleniny, čo sú povinne podporované sektory a sumou 25,052 mil. EUR pre ostatné sektory – mlieko a mliečne výrobky, zemiaky, bravčové mäso, ovčie a kozie mäso z priamych platieb.

Vzhľadom na postupný proces zapojenia poľnohospodárov do organizácií výrobcov a postupného zvyšovania hodnoty trhovej produkcie môže Slovensko alokovanú čiastku navyšovať. Podmienky pre ostatné sektory je potrebné zadefinovať v národnej legislatíve, je nevyhnutné určiť minimálny počet členov OV a ďalšie kritériá uznania. Z legislatívneho hľadiska musia byť podmienky, ktoré si má určiť členský štát EÚ, zapracované do národnej legislatívy, ktorá sa tak bude tvoriť už v najbližšom období.

Intervencie v sektore vinohradníctva a vinárstva a intervencie v sektore včelárske výrobky idú v samostatnom režime. 

Záštitu nad podujatím prevzal štátny tajomník MPRV SR Martin Kováč. Program podujatia a organizačné pokyny s prihláškou nájdete v prílohe na stiahnutie, alebo TU.

 

Dokumenty na stiahnutie

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce