Katedrála pre dojnice

PD Okoč - Sokolec otvorilo novú maštaľ pre dojnice. Je ukážkovým príkladom modernizácie poľnohospodárstva v 21. storočí.

V PD Okoč – Sokolec vyrástla katedrála pre dojnice – zaznelo počas slávnostného otvorenia maštale, ktorej výstavba bola realizovaná bez akejkoľvek štátnej či európskej pomoci. Projekt financoval podnik z vlastných zdrojov. Nové priestory vrátane prípravy projektu pre 440 dojníc vznikali dva roky. Samotná výstavba trvala 13 mesiacov. Dnes sú priestory ukážkou, ako by mal v 21. storočí vyzerať moderný chov dojníc na Slovensku.  

Predseda PD Okoč – Sokolec Emil Macho uviedol, že je to vizitka poľnohospodárov, ich odvahy a nadšenia vo veľmi neistých časoch realizovať nákladnú stavbu. „Práve preto sa dnes obraciame na vedenie ministerstva pôdohospodárstva a zástupcov Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, aby sme im na jednej strane ukázali, že poľnohospodári si vedia aj sami zmodernizovať priestory, ale na strane druhej je to neskutočne nákladná investícia. Práve preto bez výraznejšej podpory štátu nebude veľa takých podnikov, ktoré si budú vedieť sami postaviť nové budovy a tým zefektívniť výrobu," uviedol Emil Macho.

Okrem samotnej realizácie stavby a jej financovania patril medzi najzložitejšie úlohy aj výkup pozemkov.

Mesiace trvajúce práce nakoniec vyústili do ukážkovej budovy pre dojnice, do ktorej začnú privážať prvé podstielky a následne dojnice už v najbližších dňoch. Priestory myslia aj na welfare zvierat, energetickú úspornosť či efektívnu cirkuláciu vzduchu.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce