Čo bude s testovacou stanicou ÚKSÚP v Haniske?

Pre výstavbu závodu automobilky Volvo na východe Slovenska prídu poľnohospodári nielen o časť najúrodnejšej pôdy Košickej kotliny, ale aj o skúšobnú stanicu Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP) v Haniske. Uviedol to Jozef Šumichrast, predseda Zemiakarského a zeleninárskeho zväzu SR.

Ilustračné foto

Na miestne, kde dnes stojí testovacia stanica totiž o niekoľko mesiacov vyrastie švédska automobilka. "Štát musí prísť urýchlene s riešením, kam premiestni skúšobnú stanicu, ktorá je pre našich pestovateľov zemiakov mimoriadne dôležitá," povedal Jozef Šumichrast.

Predseda zväzu zemiakarov spresnil, že skúšobná stanica v Haniske má veľmi dobré personálne ako aj technické zabezpečenie v rámci testovania a certifikácie sadbových zemiakov. Až po týchto odborných kontrolných, certifikačných procesoch môžu dodávatelia uvádzať na trh zemiakové sadivo. Teraz však hrozí, že poľnohospodári prídu o skúšobnú stanicu v Haniske, čo môže ohroziť aj rozvoj zemiakarského segmentu na Slovensku.

"Aktuálne pestujeme sadbové zemiaky na výmere 322 hektárov. Je tu však priestor pestovať ich až na 800 hektároch pôdy, no na to potrebujeme aj funkčnú skúšobnú stanicu. Máme pocit, že slovenské poľnohospodárstvo sa opäť dostalo na okraj záujmu," konštatoval predseda zväzu Šumichrast.

Zdôraznil, že sebestačnosť v produkcii konzumných zemiakov je na Slovensku pod 50 %. "Nemôžeme dovoliť, aby sa toto číslo príchodom ďalšej automobilky ešte znížilo," vysvetlil Šumichrast.

Ministerstvo pôdohospodárstva v reakcii na medializovanú tému uviedlo, že poľnohospodári o skúšobnú stanicu Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v Haniske neprídu. “Vláda SR v uznesení 443/2022 z 1. júla 2022 totiž súhlasila s podmienkou ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽANO), aby bola skúšobná stanica presťahovaná na náklady Ministerstva hospodárstva SR. Preto považujeme medializované obavy pána predsedu Šumichrasta za neopodstatnené,” zdôraznil agrorezort.

"Testovaciu stanicu môže štát premiestniť aj do inej lokality. Vieme však, v akom stave je aktuálne platná stavebná legislatíva a ako dlho môže celý proces premiestnenia stanice trvať. Žiadame štát, aby situáciu riešil už teraz a nie až keď bude pre našich pestovateľov a v konečnom dôsledku aj pre slovenského spotrebiteľa neskoro," dodal Šumichrast.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce