Zapojte sa do verejnej konzultácie

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora sa rozhodla vytvoriť pracovnú skupinu, ktorá by riešila problematiku týkajúcu sa nového návrhu Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o udržateľnom používaní prípravkov na ochranu rastlín (ďalej len POR) a ktorým sa mení nariadenie EÚ 2021/2115 – viď. prílohy.

Týmto nariadením sa stanovujú pravidlá udržateľného používania POR prostredníctvom ustanovení cieľov redukcie používania chemických POR. V návrhu nariadenia sa odvolávajú na potrebu stanovenia nových požiadaviek používania POR, na ich skladovanie, predaj, na zneškodňovanie POR, tiež na aplikačné zariadenia, a v neposlednom rade aj na odbornú prípravu a zvyšovanie povedomia.

Na základe prvého pracovného stretnutia, ktoré sa uskutočnilo dňa 08.09.2022, pracovná skupina vypracovala stanovisko SPPK (viď. príloha: „Stanovisko SPPK_verejná konzultácia EK“), ktoré sme dnes uplatnili v rámci Verejnej konzultácie EK v oblasti pesticídov.

Toto stanovisko Vám poskytujeme ako vzorové. Ak sa s jeho znením stotožníte, chceli by sme Vás požiadať o jeho uplatnenie vo verejnej konzultácii (kľudne môžete vyjadriť svoj vlastný názor) a o preposlanie tejto informácie na členskú základňu RPPK. Myslíme si, že v tomto prípade musí Európska komisia poznať názor slovenských poľnohospodárov.

Prikladáme link k verejnej konzultácii: https://ecas.ec.europa.eu/cas/login?loginRequestId=ECAS_LR-33075202-13dDKYPVyovKldXnoTyWT6UHeLFAmMIJGYppfPzadK43OxFH70c1eE3haHfEebHoZnXFfap9S7Xg70qhFXCReC-rS0vSrmBGYCzOpBivVtNak-hTVJuxnuNNrhaRWhOHzv5ReBdqzzl97qNtWElMzalKcDzdj3A9b885HC8dDzPx3wFg6Uxrnf72LEUIv38uGbKNNW

Verejná konzultácia je otvorená do 19.09.2022.

V prípade akýchkoľvek problémov s prihlásením na stránku EK alebo s uverejnením príspevku sa obráťte na kolegu Mariána Mitucha ([email protected]).

 

Dokumenty na stiahnutie

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce