Aktuálna politická situácia komplikuje život v slovenskom agropotravinárstve

Turbulentná politická situácia komplikuje život aj v slovenskom agrosektore. Kvôli vládnej kríze sa odďaľuje diskusia o štátnom rozpočte a aj jeho schválenie. To má zásadný vplyv aj na vyplácanie priamych platieb. Slovenským poľnohospodárom tento rok nebude vyplatených 150 mil. eur. K peniazom sa dostanú až v budúcom roku.

Ilustračné foto

Z dôvodu neschválenia štátneho rozpočtu na budúci rok už Pôdohospodárska platobná agentúra pozastavila vyplácanie priamych platieb za tento rok. K peniazom sa tak poľnohospodári dostanú až v budúcom roku a to výrazne komplikuje situáciu mnohým našim chovateľom a pestovateľom, ktorí s finančnými prostriedkami počítali. Na tieto peniaze totiž mali naplánované investície či bankové úvery.

„Ide o škrt cez rozpočet pre našich poľnohospodárov, ktorí v tak náročnej dobe počas energetickej krízy nemajú žiadne istoty a nedokážu tak nič plánovať. Potrebujeme sa hýbať dopredu, no pravdepodobne opäť ostaneme stáť na jednom mieste,“ hovorí o aktuálnej situácii podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Miroslav Štefček.

Slovenskí poľnohospodármi sú tak vazalmi aktuálnej krízy na našej politickej scéne.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce