Šľachtenie a plemenitba – priorita živočíšnej výroby

Spoločnosť Insemas, s.r.o. aj v tomto roku v 23. týždni zorganizovala na Stanici plemenných býkov vo Zvolene „Párádu býkov“. Na podujatí sa zúčastnili desiatky chovateľov hovädzieho dobytka z celého Slovenska, ale aj zástupcovia chovateľských zväzov, štátnej správy, či samosprávy.

Na podujatí boli prezentované takmer dve desiatky kvalitných zvierat (autor fotografií Ing. Ján Huba).  Spoločnosť predviedla plemenných býkov rôznych plemien od mäsových, cez kombinované až po dojné plemená. Okrem preverených býkov, ktorí sú testovaní v chovoch na Slovensku prostredníctvom dcér, boli účastníci podujatia informovaní aj o testovaných býkoch. Na stanici sú ustajnení aj býci zo slovenských chovov.

V chove hovädzieho dobytka patria medzi najdôležitejšie sledované vlastnosti plodnosť, zdravie a dlhovekosť. problémy s reprodukciou sú odrazom zlého vplyvu prostredia, ale aj výživy či zlého menežmentu stáda. Dôležitá je imunita zvierat. Jedným zo selekčných kritérií je dlhovekosť, avšak aj pri tomto znaku je potrebná dobrá starostlivosť o zvieratá.

Okrem kvalitných zvierat využili návštevníci možnosť získať najaktuálnejšie informácie z oblasti chovu hovädzieho dobytka, diskutovali o pripravovaných zmenách v legislatíve pre oblasť vedenia plemenných kníh.

Spoločnosť pôsobí na Slovensku už dve desaťročia a jej prioritou je vyvážené šľachtenie so zameraním na úžitkovosť zvierat, exteriér a zdravotný stav.

 

 

 

 

 

 

 

Spracovala: Ing. Jarmila Dubravská, PhD., odbor poľnohospodárstva a služieb, SPPK

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce