Novým ministrom je uznávaný odborník Jozef Bíreš

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes vymenovala úradnícku vládu na čele s Ľudovítom Ódorom. Novým ministrom pôdohospodárstva sa stal dlhoročný ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš.

Nový minister Jozef Bíreš je odbornej, ale aj laickej verejnosti dobre známy. Už v rokoch 2003 až 2007 zastával pozíciu ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Následne do roku 2010 pôsobil ako vysokoškolský profesor na Univerzite veterinárskeho lekárstva v Košiciach. Na jeseň v roku 2010 sa opäť vrátil na čelo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, kde pôsobil až do súčasnosti.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora po páde vlády prízvukovala, že nový minister by mal vzísť z radov odborníkov. Nomináciu profesora Bíreša preto privítala.

„Jozef Bíreš je určite odborník, ktorý je uznávaný, rozvážny a veríme, že si nechá aj poradiť. Jeho nomináciu sme privítali a tešíme sa na spoluprácu. Ľahké to mať určite nebude. Vzhľadom na to, kam sa za posledné roky dostala slovenská politika, si profesor Jozef Bíreš zaslúži veľké uznanie, že svoje meno spojí s pozíciou ministra,“ povedal predseda SPPK Emil Macho.

V rámci aktuálneho diania v rezorte bude veľmi dôležité čo najskôr prediskutovať ostávajúce otázky týkajúce sa implementačných opatrení a zamerať sa aj na modifikáciu Spoločnej poľnohospodárskej politiky. Nemenej dôležitá bude aj diskusia o cenách potravín, možnostiach znižovania nákladov vo výrobe a investíciách do sektora.

Nový minister na prvej tlačovej besede úradníckej vlády povedal, že priorít je v chlebovom rezorte veľmi veľa. „S čím sa ale treba ihneď vysporiadať, sú dovozy ukrajinských komodít, tak aby sme Ukrajine jednak ďalej pomáhali, ale aby aj potraviny, ktoré dovážame na náš trh spĺňali všetky normy. Ďalšou dôležitou témou je otázka cien potravín, pretože spotrebiteľa táto otázka naozaj veľmi trápi,“ vyslovil najdôležitejšie priority Jozef Bíreš.

Za veľmi dôležité považuje minister aj riešenie otázky reštrukturalizácie Pôdohospodárskej platobnej agentúry a nahromadených problémov na Slovenskom pozemkovom fonde.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce