Upršané Celoslovenské dni poľa

Celoslovenské dni poľa sa tento rok presunuli do Oponíc do priestorov Vysokoškolského poľnohospodárskeho podniku Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. Už 12. ročník podujatia opäť privítal množstvo vystavovateľov s inovatívnymi službami pre všetkých poľnohospodárov. Na vyše 900 pokusných políčkach sa predstavilo 55 vystavujúcich spoločností. Nechýbali ani praktické ukážky špičkovej poľnohospodárskej techniky či tradičná súťaž v orbe konským záprahom. Podujatie sprevádzalo daždivé počasie, ktoré však nikto nekritizoval, keďže dostatok vlahy je v poľnohospodárstve alfou a omegou. Navyše gumáky nosí správny poľnohospodár vždy v kufri svojho auta.

Na slávnostné otvorenie a do stánku Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory zavítalo aj vedenie komory a členovia predstavenstva. Podpredsedovia SPPK Marián Šolty a Miroslav Štefček riešili predĺženie obmedzenia dovozu agrokomodít z Ukrajiny do 15. septembra. Šéf dozornej rady Róbert Kovács zase zisťoval u členov predstavenstva, aké sú nálady v regiónoch po vypršaní lehoty podávania jednotných žiadostí. Poľnohospodári však diskutovali najmä o úrode, úhrne zrážok v ich regióne a cenách agrokomodít. Podujatie dáva práve možnosť stretnúť sa s priateľmi, kolegami, obchodnými partnermi, zástupcami rôznych odborných inštitúcií či akademickej obce a prediskutovať rôzne témy.

Predseda SPPK Emil Macho na slávnostnom otvorení v prvý deň výstavy poďakoval hlavným organizátorom za prípravu tradičného podujatia. „Som veľmi rád, že tu dnes môžeme byť na pôde univerzity a teší ma aj účasť stredných odborných škôl. Práve ľudská sila je jeden z najvážnejších problémov, s ktorými sa my, poľnohospodári, dennodenne trápime. Často nemáme koho posadiť do traktora alebo postaviť ku kravičkám. Dnes tu však môžeme  vidieť, že aj poľnohospodárstvo môže byť atraktívne. Predovšetkým takýmito akciami dokážeme presviedčať o zdanlivo jednoduchej veci - jesť a piť sa bude stále, bez ohľadu na to, čo sa bude diať vo svete. Poľnohospodári a potravinári budú vždy pre krajinu veľmi potrební,“ povedal predseda najväčšej agropotravinárskej samosprávy na Slovensku.

Práve vzdelávanie mladej generácie je jednou z priorít, na ktorú sa zameriavajú aj aktivity SPPK. V stánku sme počas výstavy poskytli zamestnávateľom informácie o systéme duálneho vzdelávania a možnostiach vychovať si novú perspektívnu pracovnú silu. Mladí ľudia, ktorí zavítali na výstavu, sa tiež mohli pozrieť, čo ich reálne čaká v praxi počas praktického vyučovania v priestoroch zamestnávateľa a dozvedeli sa aj o formálnych náležitostiach vstupu do systému duálneho vzdelávania.

Podujatie sa budúci rok opäť vráti tam, kde sa to celé začalo – do Dvorov nad Žitavou a odštartuje sa tak druhé „kolečko“ organizácie Celoslovenských dní poľa. Výstava sa z okresu Nové Zámky následne presunie do okresu Šaľa do podniku AGRO Divízia, s.r.o. Selice a rok na to by sme sa mali stretnúť v okrese Trnava na pôde Poľnohospodárskeho družstva KRUPÁ v Dolnej Krupej. O štyri roky by sa mala výstava opäť objaviť v okrese Topoľčany na Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku SPU.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce