Rodinný deň opäť po roku v Maduniciach

Rodinný deň trnavských poľnohospodárov a potravinárov sa stal už v obci Madunice tradíciou. Opäť po roku ho zorganizovala Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora v Trnave. V priestoroch amfiteátra v Maduniciach privítala 16. júna svojich členov, výrobcov potravín aj so svojimi rodinami.

„Vždy je to aj o tom, ako si udržujeme medziľudské vzťahy. Neformálne stretnutia medzi zamestnancami, členmi regionálnej komory, považujem práve v tejto náročnej a rýchlej dobe za veľmi podstatné,“ uviedol v úvode rodinného dňa predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Oliver Šiatkovský.

Rodinný deň RPPK Trnava má už za sebou viaceré ročníky, počas ktorých sa v Maduniciach stretli nadšenci agropotravinárstva. Okrem bežných, no pritom veľmi podstatných debát sa na podujatí hovorilo aj o výhľadoch tohtoročnej žatvy. Tá sa vlani začala presne pred rokom (v polovici júna). Ani v PVOD Madunice, ktorému predsedá práve Oliver Šiatkovský, ani na celom území Slovenska sa v čase tohtoročného Rodinného dňa RPPK Trnava ešte k žiadnej žatve neschyľovalo. „Obilie sa ešte na poliach zelená, v južne položených regiónoch začína žltnúť, no do žatvy ešte chýba niekoľko týždňov. Odhady hovoria, že skúšobne by sa na juhu mohlo začať kosiť až v prvý júlový týždeň,“ avizoval Oliver Šiatkovský.

Organizátori rodinného dňa si pre svojich členov a deti pripravili pestrý program. SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Trnave sa predstavila s ukážkami kynologického výcviku. Spojená škola Rakovice zaujala prítomných aranžovaním kvetín. Zaujímavosti o tohtoročných trendoch aranžovania a aj to, ako by mohla vyzerať kytica pre pánov a pre učiteľov v závere školského roka, priblížila majsterka odborného výcviku Beata Mičkyová.

Práve prepojenie stredného odborného školstva a agropotravinárstva je oblasťou, ktorej sa venuje aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) spolu so svojimi regionálnymi komorami vrátane tej trnavskej. „Denno-denne sa utvrdzujeme v tom, že prax si žiada viac mladých absolventov stredných škôl, ktorí sa okamžite budú môcť zapojiť do pracovného procesu. Aj preto sme pripravili projekt Podpor svoj odbor, ktorého 3. ročník sme pred pár dňami ukončili. Projektom zviditeľňujeme stredné školy a práve agropotravinárske odbory pre žiakov základných škôl,“ priblížil význam osvety a projektu ústredný riaditeľ SPPK Jozef Artim, ktorý aj tento rok zavítal do Maduníc.

Deti, možno budúci výrobcovia potravín, sa počas rodinného dňa mohli zabaviť na kolotoči, súťažili o zaujímavé vecné ceny. Nechýbala ani atrakcia v podaní Dobrovoľného hasičského zboru Madunice - zábava v hasičskej pene.

Poďakovanie za organizáciu, ceny do súťaží a ceny do tomboly patrí všetkým sponzorom, trnavským poľnohospodárom a potravinárom, Zámockému jazdeckému klubu Hlohovec a rovnako aj Obecnému úradu Madunice.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce