Poľnohospodári prosia ľudí o ohľaduplnosť

Žatva sa už naplno rozbehla v južnejších oblastiach Slovenska. Poľnohospodári zbierajú predovšetkým ozimný jačmeň. V posledných dňoch sme však už na niektorých územiach boli svedkami požiarov, ktoré zničili veľké plochy s úrodou. Upozorňujeme občanov, že obilie je mimoriadne horľavý materiál, ktorý dokáže vzbĺknuť doslova v sekunde.

Najčastejšími príčinami takýchto požiarov sú pohodené cigaretové ohorky, kusy priehľadného skla, ale aj iskry od železníc či prejazd vozidlami vrátane motocyklov. Vyzývame preto obyvateľov, ktorí sa zvyknú zdržiavať na poliach počas žatvy, aby boli ostražití a ohľaduplní. Rovnako prosíme ľudí, aby boli trpezliví pri presune poľnohospodárskej techniky najmä kombajnov a sprievodných vozidiel po cestných komunikáciách.

Naši pestovatelia majú tiež problém s arogantným správaním, resp. nevedomosťou niektorých ľudí. V aktuálnom roku môžeme na poliach vidieť nové prvky tzv. biopásy, ktoré predeľujú veľké lány. Ide o nadstavbu súčasnej poľnohospodárskej produkcie, ktorá má za cieľ spestriť krajinu a prilákať do nej viac opeľovačov. Vytvorenie dvanásťmetrových pásov stálo našich pestovateľov nemalé finančné prostriedky. „Predovšetkým motorkári a štvorkolkári však cez tieto plochy veselo jazdia, keďže si myslia, že ide o zaburinenú časť či obyčajnú zmesku tráv. S týmto konaním je spojené veľké riziko. Pestovateľ by z dôvodu značného poškodenia biopásu nemusel prejsť kontrolou a nezískal by finančné prostriedky, ktoré sú za jeho založenie určené. Biopás je neproduktívna plocha, do ktorej nie je možné vstupovať ani ju kosiť. Prosíme občanov, aby to jednoducho rešpektovali,“ apeluje podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Miroslav Štefček.

Pri ozeleňovaní krajiny sa ukazuje hneď niekoľko háčikov, s ktorými tvorcovia opatrení nepočítali. Ako žiaduce sa preto ukazuje aj aktívne diskutovať s obyvateľmi obcí o princípoch podpory v poľnohospodárstve, resp. o tom, ako vyzerá taký biopás. Podľa našich informácií podobné diskusie už v niektorých regiónoch Slovenska prebiehajú.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce