Strategický dialóg o budúcnosti európskeho poľnohospodárstva začína 25. januára

Udalosť, ktorú iniciuje šéfka Komisie Ursula von der Leyen, povedie nemecký vedec, ktorého výskumným zameraním je história a literatúra. Témami diskusie budú príjmy farmárov, kvalita života na vidieku, udržateľné postupy a inovácie v poľnohospodárstve.

ilustračné foto

Európska komisia podľa portálu EURACTIV.com už pozvala najväčšie európske farmárske združenia na otvorenie diskusie o budúcnosti európskeho poľnohospodárstva.

„Strategický dialóg o budúcnosti európskeho poľnohospodárstva“ ohlásila v septembri predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen počas svojho prejavu o stave EÚ. Týmto krokom chce dosiahnuť „viac dialógu a menej polarizácie“ medzi zástupcami poľnohospodárov a verejnosti.

Prvé zasadnutie už na budúci týždeň 25. januára odštartuje šéfka eurokomisie. Iniciatíva potrvá do leta.

Podľa listu, ktorý von der Leyen poslala agroministrom členských štátov pred ich pondelkovým stretnutím na Rade EÚ (AGRIFISH), by dialóg mal riešiť štyri základné otázky:

  1. Ako môžeme poskytnúť našim poľnohospodárom a vidieckym komunitám, v ktorých žijú,
    lepšiu perspektívu vrátane primeranej životnej úrovne?
  2. Ako môžeme podporiť poľnohospodárstvo v medziach našej planéty a jej ekosystému?
  3. Ako môžeme lepšie využiť obrovské príležitosti, ktoré ponúkajú poznatky a technologické
    inovácie?
  4. Ako môžeme podporiť jasnú a prosperujúcu budúcnosť európskeho potravinového systému v konkurenčnom svete?

Odpovede na tieto otázky by mali byť potom základom pre tvorbu Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ po roku 2027.

Viac sa dočítate na portáli euractiv.sk

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce