Hlásenie spotreby hnojív a POR

Dovoľujeme si Vás informovať o zákonnej požiadavke nahlasovania spotreby hnojív, objemu skladovacích kapacít hnojív, počtu hospodárskych zvierat a spotreby prípravkov na ochranu rastlín, do 15. februára 2024.

„Podľa § 35 ods. 2 zákona NR SR č. 405/2011 Z. z. o rastlinolekárskej starostlivosti a o zmene zákona Národnej Rady Slovenskej republiky č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch v znení neskorších predpisov a § 1 ods. 3 a 4 vyhlášky MPRV SR č. 491/2011 Z. z. o vedení záznamov o prípravkoch na ochranu rastlín a nahlasovaní údajov, podmienkach a postupoch pri skladovaní a manipulácii s prípravkami na ochranu rastlín a čistení použitých aplikačných zariadení plus § 25 ods. 5 zákona NR SR č. 387/2013 Z. z. o pomocných prípravkoch v ochrane rastlín a o zmene a doplnení niektorých zákonov a § 15 ods. 3 vyhlášky MPRV SR č. 477/2013 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon o pomocných prípravkoch v ochrane rastlín, je každý profesionálny používateľ v poľnohospodárstve povinný viesť evidenciu spotreby prípravkov na ochranu rastlín a pomocných prípravkov vrátane moridiel, bioagens a základných látok s uvedením spôsobu aplikácie a miesta aplikácie a predkladať ju kontrolnému ústavu každoročne k 15. decembru príslušného kalendárneho roka.

Na základe ustanovení §10 zákona č. 136/2000 Z. z. o hnojivách, v zmysle neskorších ustanovení, je podnikateľ v pôdohospodárstve alebo prevádzkovateľ športoviska povinný trvalú evidenciu o príjme a o použití hnojív, hospodárskych hnojív, sekundárnych zdrojov živín, kompostov, čistiarenských kalov a dnových sedimentov, do poľnohospodárskej pôdy, lesných pozemkov alebo do iných pozemkov a zapísať ich použitie do evidencie najneskôr do jedného mesiaca od ukončenia ich aplikácie.

Podnikateľ v pôdohospodárstve alebo prevádzkovateľ športoviska je povinný každoročne do 15. februára zaslať kontrolnému ústavu prehľad o spotrebe hnojív, hospodárskych hnojív, sekundárnych zdrojov živín, kompostov, čistiarenských kalov a dnových sedimentov.“

Subjekty, ktoré zaslali úplné údaje o spotrebe prípravkov na ochranu rastlín (nie hnojivá) podľa zverejnenej informácie na Hlásenie spotreby prípravkov na ochranu rastlín | ÚKSÚP (uksup.sk), toto hlásenie vypĺňať nemusia.

Subjekty, poskytujúce služby v elektronických evidenciách, budú môcť údaje zaslať elektronicky, a to v definovanej štruktúre priamo do IS CÚR.

Manuál pre hlásenie spotreby hnojív a prípravkov na ochranu rastlín je dostupný na tomto linku.

Na evidenciu údajov spotreby prosím použiť nasledujúci link: https://cur.uksup.sk/public/service

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce