Zásadné stanovisko SPPK k priamym platbám

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora po dnešnom mimoriadnom rokovaní s vedením Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Pôdohospodárskou platobnou agentúrou (PPA)  nemá inú možnosť, ako požadovať od súčasnej vlády SR finančnú kompenzáciu nákladov spojených s  meškajúcimi priamymi platbami.

Predstavenstvo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) takto reaguje na výsledok dnešného stretnutia (13. marca 2024) s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a generálnym riaditeľom Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Predstavenstvo SPPK hodnotí meškanie priamych platieb ako katastrofálny stav, do akého sa odvetvie dostalo. V sektore dnes chýba viac ako tristo miliónov eur, na ktoré majú poľnohospodári po splnení kritérií nárok z Európskej únie.  

Fakt je ten, že poľnohospodári podľa dnešného vyjadrenia vedenia PPA dostanú vyplatenú väčšinu základnej platby /platba BISS/ postupne v mesiacoch marec až jún, pričom štandardne ju poberali už na konci príslušného kalendárneho roka, resp. v roku, kedy podali žiadosť o peniaze.

„Už na jar minulého roka sme pritom dôrazne upozorňovali kompetentných na ministerstve a PPA, že chybou nesprávne nastavených systémov sa rútime do obrovského problému. Dnes všetky poľnohospodárske podniky čelia tejto realite. Práve preto sme pristúpili k zásadnej požiadavke SPPK. Od súčasnej vlády SR budeme požadovať finančnú kompenzáciu nákladov spojených s financovaním meškajúcich priamych platieb. Som presvedčený, že nielen my, ale aj vysokí predstavitelia rezortu boli uvedení do omylu, keď ešte na jeseň minulého roku sme boli zo strany PPA uisťovaní o tom, že priame platby sa vyplatia v štandardnom termíne, resp. začiatkom roka. Nad všetkými pestovateľmi a chovateľmi – malými, veľkými, ktorí zatiaľ nie vlastnou chybou nedostali podpory, visí Damoklov meč,“ uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Poľnohospodárske podniky dnes namiesto bežného fungovania riešia, odkiaľ zabezpečia finančné zdroje pre rastlinnú a živočíšnu výrobu, zdroje na ochranu pôdy, zakladanie novej, tohtoročnej úrody, na mzdy pre zamestnancov, ale aj na dane a odvody štátu, keďže im pre chyby kompetentných z minulosti chýbajú desaťtisíce až státisíce eur na jeden podnik z európskych zdrojov. Namiesto nárokovateľných európskych platieb, ktoré podľa všetkého získajú z PPA až o 2-3 mesiace, dnes vybavujú úvery z bánk a rátajú úroky.

Predstavenstvo SPPK je jednoznačne presvedčené, že v súčasnej situácii je jediné riešenie žiadať od vlády SR finančnú kompenzáciu.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce