Ukrajinské poľnohospodárske komodity budú ďalej prúdiť do EÚ bez výraznejšej regulácie

Európsky parlament hlasoval o návrhu Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o dočasnej liberalizácii obchodu s Ukrajinou, ktorý predložila Európska komisia. Napriek tomu, že oproti súčasnému stavu prišlo k niektorým pozitívnym úpravám, je pre nás výsledok hlasovania sklamaním.

Európsky parlament schválil 13. marca 2024 nariadenie, ktoré podľa nás nereaguje dostatočne na dovozy agropotravinárskych komodít z Ukrajiny. Tovar od nášho východného suseda tak bude do Európskej únie s najväčšou pravdepodobnosťou prúdiť naďalej, a to bez výraznejšej regulácie.

Podľa komisára EK pre poľnohospodárstvo Janusza Wojciechowského prišiel poľnohospodársky sektor EÚ v rokoch 2022 a 2023 v dôsledku liberalizácie obchodu s Ukrajinou až o 19 miliárd eur. Vývoz poľnohospodárskych produktov z EÚ na Ukrajinu v rokoch 2022-2023 dosiahol hodnotu približne 6 miliárd eur, kým dovoz z Ukrajiny do EÚ predstavoval 25 miliárd eur. Tieto náklady nesú na svojich pleciach poľnohospodári, čo je jeden z dôvodov súčasných protestov európskych producentov potravín.  

SPPK od začiatku podporuje snahy pomáhať Ukrajine. Je však potrebné nachádzať také riešenia, ktoré nepoškodia našich poľnohospodárov. Pokiaľ politici v EÚ nepochopia, že túto pomoc platia predovšetkým poľnohospodári a že to má na ich podnikanie mimoriadne negatívne dopady, tak môžeme očakávať, že poľnohospodárske protesty budú naprieč členskými štátmi pokračovať.

Stanovisko Európskeho parlamentu musí ešte potvrdiť trialóg (Európsky parlament, Európska komisia, Rada). Prvý oficiálny trialóg k obchodu s Ukrajinou sa uskutoční 19. marca.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce