Závery z konferencie Spolupráca krajín stredoeurópskeho regiónu vo vidieckej turistike
V dňoch 9.-11. októbra 2023 sa uskutočnila v Lesnici na Pieninách konferencia pod názvom „Spolupráca krajín stredoeurópskeho regiónu vo vidieckej turistike“, ktorú organizoval Slovenský zväz vidieckej turistiky a agroturistiky pod záštitou MPRV SR a v spolupráci so SPU v Nitre a VIPA na Slovensku. Konferencia sa niesla v duchu motta „Prosperujúci vidiek - silný štát“.
SZVTA
Poďakovanie za úrodu v Pribyline
Liptovskí poľnohospodári a potravinári sa v Pribyline poďakovali za tohtoročnú úrodu. Ocenenie si prevzali najlepší regionálni poľnohospodári a potravinári.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
V TA3 o hrabošoch
O činnosti hraboša poľného a výsledkoch monitoringu tohto škodcu v trnavskom regióne sme hovorili v štúdiu televízie TA3.
Tlačový odbor SPPK
Hovorme o jedle v RTVS
O význame projektu Hovorme o jedle sme hovorili v Ranných správach RTVS.
Tlačový odbor SPPK
Spúšťame diskusiu o potravinách so zreteľom na potravinový odpad
SPPK už po 11-krát pozvala všetky základné školy do diskusie o potravinách a výžive. Do obľúbeného súťažno-vzdelávacieho projektu Hovorme o jedle sa celkovo prihlásilo 560 základných škôl.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Monitoring jesenných prác k 13.10. 2023
V 39. – 40. týždni prakticky na celom území Slovenska prebiehal zber plodín jesenného zberu a výsev ozimín. Celkový posun jesenných prác bol vďaka suchému a teplému počasiu na väčšine územia výrazný. Straty na porastoch spôsobuje predovšetkým premnožená poľovná zver a hraboše.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Aktuálne otázky v oblasti priamych podpôr
Aktuálne otázky v oblasti priamych podpôr v súvislosti s termínom 15.10., dokedy žiadatelia môžu nahrávať geotagované fotografie do GSAA, alebo urobiť zmenu v žiadosti o priamu podporu na plochu, sme oslovili platobnú agentúru so základnými otázkami našich členov.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Na návšteve vo firme Chutnô v Cíferi
V snahe zapojiť trnavský chotár do výroby čisto regionálnej potraviny sa poľnohospodári z RD Cífer rozhodli pestovať a spracovávať ľan.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Ocenenie pre osobnosti SPPK
Predstavenstvo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory ocenilo koncom septembra dve významné osobnosti - Dušana Janíčka a Jozefa Baka.
Matej Korpáš, Tlačový odbor SPPK
Budúcoročnou kalamitou môžu byť hraboše
Hraboš poľný v posledných rokoch zlikvidoval úrodu za desiatky miliónov eur. Populácia hraboša sa zvyšuje v určitých cykloch a odborníci predpokladajú, že budúci rok môže jeho výskyt predstavovať pre naše poľnohospodárstvo doslova kalamitu.
Tlačový odbor SPPK
Do pozornosti
Informačný deň pre potravinárov 2024
Na informačnom dni pre potravinárov sa účastníci dozvedeli viac o podpore potravinárskeho priemyslu, aktuálnej potravinárskej legislatíve v SR a EÚ a výsledkoch kontrolnej činnosti rezortného ministerstva, ŠVPS SR a NPPC.
Aktuálne ceny surového kravského mlieka
Cena surového kravského mlieka stúpa. Kým v januári platili naše mliekarne chovateľom dojníc za 100 kg mlieka rovných 44 eur, o mesiac neskôr sa cena zvýšila na hodnotu 44,11 eur/ 100kg.
Začal sa boj za záchranu úrody
Slovenskí ovocinári začali bojovať s jarnými mrazmi. Vo väčšine ovocných sadov už pestovatelia zohrievali studený vzduch v okolí rozkvitnutých stromov.
Prieskum k zjednodušeniu a administratívnej záťaži
Jedným z opatrení, ktoré Európska komisia navrhla po protestoch poľnohospodárov v takmer všetkých krajinách EÚ, je aj prieskum medzi poľnohospodármi k zjednodušeniu a administratívnej záťaži.
So staronovým vedením
Milan Halmeš, predseda RPPK Levice: „Naším mottom musí byť súdržnosť. Musia držať pokope všetci poľnohospodári aj potravinári. Len tak vieme silno a spoločne presadzovať požiadavky voči štátnej správe a aj voči Bruselu.“