Turčianske slávnosti: Nechceme nič iné, iba sa opäť dať dokopy

Stalo sa už v martinskom regióne tradíciou, že koncom leta sa Turčania (a nielen oni) stretávajú v Blatnici na Dni turčianskeho vidieka.
 
Tohto roku 6. september 2015 patril oslave turčianskeho vidieka, jeho pracovitých ľudí, tradícií, ale najmä prezentácii kvalitných regionálnych produktov, úspešných poľnohospodárov, remeselníkov, podnikateľov, manažérov a miestnych samospráv.
 
Cieľom podujatia je nielen popularizácia turčianskeho vidieka, ale aj podpora roľníckej hrdosti a zdôraznenie postavenia poľnohospodárov v spoločnosti. Naše kvalitné domáce potraviny si zaslúžia, aby sa zvýšila ich spotreba a predaj na vnútornom trhu; to si žiada neustálu propagáciu aj prostredníctvom takýchto podujatí.
 
Predseda Turčianskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ing. Pavel Petránek, PhD., preberá dožinkový veniec z rúk folklórneho súboru Lysec. Ľudoví tanečníci predsedu nazvali "najväčším turčianskym gazdom". Hlavným organizátorom tohtoročného Dňa turčianskeho vidieka je Turčianska regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora v spolupráci s Regionálnou rozvojovou agentúrou Dolný Turiec a ďalšími partnermi.
 
Aké boli očakávania Pavla Petránka pri organizácii 6. ročníka Dňa turčianskeho vidieka? Aký program čakal návštevníkov a koľko ich prišlo? Vypočujte si rozhovor, v ktorom hodnotí tento ročník:
 

 
Pozrite si komentovanú fotolagériu:
 
Na Deň turčianskeho vidieka do obce Blatnice prišlo asi 3000 návštevníkov. Autá parkovali aj kilometer ďaleko od hotela Gader.
 
Dožinkový veniec. Pavol Petránek tohtoročnú žatvu hodnotí veľmi pozitívne: "Treba povedať, že bola v prvom rade pozberaná načas. Aj v minulom roku sme dosiahli porovnateľné výnosy, vtedy sme ale žatvu ukončili kvôli daždivému počasiu až v jeseni. Tento rok je opäť jeden z tých lepších.
 
Medzi hosťami dožinkových slávností bol aj Vladimír Chovan, bývalý predseda SPPK a súčasný predseda Slovenskej holsteinskej asociácie.
 
Folklórny súbor Lysec počas odovzdávania dožinkového venca.
 
Dožinkový veniec preberá predseda turčianskej komory, hlavný organizátor Dňa turčianskeho vidieka.
 
Súčasťou bohatého programu bol aj sprievod malotraktorov s dychovou hudbou Bystrička.
 
 
Domáce malotraktory.
 
 
 
Návštevníci sa krátko pred pol treťou pripravovali na Rallye Fatru 2015.
 
Rallye Fatra 2015 je spanilá jazda malotraktorov z dielní turčianskych domácich majstrov, súťaž krásy malotraktorov a zručnosti ich vodičov. Každoročne je najväčšou atrakciou turčianskych slávností.
 
 
Okrem celodenného kultúrneho a dožinkového programu, v ktorom sa predstavili výlučne turčianski folkloristi a muzikanti, mali návštevníci možnosť obdivovať šikovnosť turčianskych remeselníkov, ochutnať tradičné turčianske výrobky, uvidieť domáce a hospodárske zvieratá. Tradične sa predstavili so svojou ponukou podnikateľské subjekty poskytujúce služby na vidieku i dodávatelia poľnohospodárskej techniky. Na deti čakali počas dňa rôzne atrakcie, ako jazda na koni, prehliadka domácich zvierat, starodávne drevené kolotoče či maľovanie tváre. Nechýbala ani tombola.
 
Prvou úlohou Rallye Fatry bolo hodiť železnú tyč do obruče vzdialenej asi 5 metrov. Po úspešnom vhode mohli vodiči nasadnúť do traktorov a začať jazdu.
 
 
Traktory preveril náročný terén, pripomínajúci lesné cesty.
 
Občas niektorý traktor zapadol, vypomáhať musela technika alebo dobrovoľníci.
 
Návštevníkom sa ponúkali pekné scenérie.
 
 
Deti mali možnosť jazdiť na koni.
 
Alebo sa odviezť v koči so svojimi rodičmi.
 
Novinkou bola exhibičná ukážka hasičov s názvom "Historický prierez hasičským zásahom" a Policajný zbor SR sa predstavil ukážkami policajnej kynológie.
 
 
Foto a text: Peter Cyprich, tlačový odbor SPPK
 
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce