Reakcia zamestnávateľov na zvýšenie minimálnej mzdy

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR považuje zvýšenie minimálnej mzdy skôr za politické opatrenie než o odraz aktuálneho ekonomického vývoja.
 
 
Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR v reakcii na správu o zvýšení minimálnej mzdy na budúci rok konštatuje, že za posledné dva roky bola minimálna mzda zvýšená zo sumy 352EUR na 405EUR, čo je až 15%-tný nárast. Máme za to, že ide skôr o politické opatrenie ako o odraz aktuálneho ekonomického vývoja, ktorému takýto prudký nárast minimálnej mzdy nezodpovedá, čo dokazuje aj tempo rastu priemernej mzdy a vývoj inflácie.
 
Ak sa minimálna mzda zvyšuje neúmerným tempom, zamestnávateľom sa prudko zvyšujú náklady, čo pre firmy  v takých odvetviach hospodárstva, v ktorých sú zamestnaní prevažne zamestnanci s príjmom okolo výšky minimálnej mzdy, bude veľmi náročné zvládnuť takýto prudký nárast minimálnej mzdy, nehovoriac o plošnom dopade na rast miezd cez kolektívne vyjednávanie, či ustanovenie §120 Zákonníka práce - o minimálnych mzdových nárokoch. Niektoré firmy to môže aj existenčne ohroziť, a iné budú nútené prijať úsporné opatrenia.
 
"V konečnom dôsledku to, žiaľ, pocítia tí zamestnanci, ktorých bude  zamestnávateľ nútený kvôli zvýšeným nákladom prepustiť, taktiež sa to dotkne  dlhodobo nezamestnaných ľudí, ľudí s nízkou kvalifikáciou a ľudí s regiónov s vysokou nezamestnanosťou, ktorým sa takto veľmi skomplikuje vstup na pracovný trh," doplnil Oto Nevický, generálny sekretár AZZZ SR. 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce