Na návšteve: U predsedu Zväzu pestovateľov a spracovateľov kukurice

 

 

L. Moravčík: Kukurica robí ekonomiku
 
O tom, že kukurica je finančne zaujímavá plodina, svedčí fakt, že jej plochy rapídne neklesajú, práve naopak. Podľa výhľadovej správy Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva bola zberová plocha kukurice v hospodárskom roku 2010/2011 cez 166-tisíc hektárov. V nasledujúcich rokoch sa prehupla cez 200-tisíc hektárov. Výhľad na obdobie 2015/2016 hovorí o zberovej ploche 215-tisíc hektárov, hoci ide o mierne zníženie oproti naštartovanému trendu. Hlavným dôvodom je ale fakt, že ponuka kukurice prevyšuje dopyt po nej a ten je zase ovplyvnený aj nepriaznivou situáciou v živočíšnej výrobe.
 
 
Podľa Ladislava Moravčíka sú momentálne v kurze najmä osivové kukurice. Tie slovenskí poľnohospodári pestujú na ploche približne 3-tisíc hektárov a záujem pestovať tento druh osiva zaznamenáva stúpajúci trend. Osivo vedia roľníci predať za relatívne stabilnú a slušnú cenu a aj preto práve osivová kukurica je tou plodinou, ktorá vylepšuje ekonomiku poľnohospodárskych podnikov. „Priemerná cena sa pohybuje okolo 150 eur/t. Ak dosiahne podnik úrodu 6 ton na hektár, tak sa môže dostať aj k cene okolo 1000 eur za úrodu. Takúto sumu vám pšenica nedá“, hovorí o matematických prepočtoch predseda Zväzu pestovateľov a spracovateľov kukurice. „Na druhej strane však treba povedať, že nič nie je zadarmo. Osivová kukurica patrí medzi plodiny náročné na ľudskú prácu a dostatok vlahy. Vodu jej preto musíte dať aj cez závlahy. Pri drahom osive si nikto nedovolí spoliehať sa len na dážď, či bude úroda alebo nie. Riskovať sa neoplatí“, prízvukuje L. Moravčík.
 
Kráľovná polí tento rok nekraľovala
 
A práve chýbajúci dážď a extrémne horúčavy v tomto roku zamiešali pestovateľom kukurice karty. „Ak má byť kukurica kráľovnou polí, tak ako každá kráľovná má mať full servis. No keď jej chýba, tak slušnú úrodu nedá. V tomto roku ten servis pripadol na dážď, a ten neprišiel“, zmieňuje sa o smutnej jesennej realite L. Moravčík. O 30-40% výpadkoch na úrode naposledy hovorili vo veľkom pestovatelia aj počas Dňa poľa kukurice, ktorý sa uskutočnil začiatkom októbra v Seliciach.
     Vo Zväze pestovateľov a spracovateľov kukurice pôsobí okolo 80 členov, z ktorých približne 60 podnikateľov pestuje kukuricu. Členmi zväzu sú aj dodávatelia osív, chémie, priemyselných hnojív či strojov. 
 
Jana Holéciová
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce