Ceny potravín sú na úrovni z krízových rokov

LONDÝN - Svetové ceny potravín boli takmer o 20 % lacnejšie v roku 2015. Hlavnou príčinou poklesu bol prebytok mäsa a mliečnych výrobkov, oznámila vo štvrtok 7. januára Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). Globálny dopyt po týchto komoditách paradoxne rástol aj v minulom roku.
 
Graf znázorňujúci prepad cien v roku 2015 oproti roku 2014. Vysvetlivky: meat - mäso, sugar - cukor, cereals - obilniny, vegetable oils - rastlinné oleje, dairy - mlieko a mliečne výrobky
 
Mesačný index cien FAO Food, ktorý monitoruje ceny potravín a poľnohospodárskych komodít, bol v minulom roku priemerne o 19,1 % nižší ako v roku 2014. To znamená, že hoci zmeny v cenách nie sú rovnaké, v roku 2015 boli potraviny všeobecne o pätinu lacnejšie. V decembri FAO zaznamenala pokles cien o 1 %. Naposledy bol index na takejto úrovni v rokoch 2008-2009, ktoré považujeme za hlavné roky ekonomickej krízy.
 
"Bohaté zásoby v kontraste s nepredvídateľným celosvetovým dopytom na stále posilňujúci dolár sú hlavnými dôvodmi pre celkovú slabosť, ktorá ovládla ceny potravín v roku 2015," povedal senior ekonóm FAO Abdolreza Abbassian.
 
Podľa analýzy FAO najväčší pokles zaznamenali mliečne výrobky, ktorých cena sa znížila v priemere o 28,5 % oproti roku 2014. Mliečne výrobky zasiahol prebytok ponuky a aj znižujúci sa dopyt na rozvojových trhoch.
 
Pád cien konštatovali ekonómovia  vo všetkých potravinách. Každá významná skupina potravín klesla o najmenej 15%. Mäsové výrobky boli lacnejšie o 15,1 %, vzhľadom k vysokým dodávkam bravčového mäsa a ochabujúcemu dopytu po hovädzom mäse v USA.
 
Kvôli prebytku klesli aj ceny pšenice a kukurice o 15,4%, zatiaľ čo neistá úroda sóje v Brazílii stlačila ceny rastlinných olejov nadol o 19 %.
 
Ceny cukru boli v priemere o 21 % pod úrovňou priemeru roka 2014.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce