Na návšteve: U predsedu PD Mestečko

Namiesto ponosovania sa nad nedostatkom zamestnancov v podnikoch a nezáujmom mladých ľudí o poľnohospodárstvo potrebuje odvetvie práve takých dravých manažérov, ktorí sa aj napriek nelichotivej situácii snažia prilákať nové posily do podnikov.
 
 
S predsedom predstavenstva PD Mestečko Petrom Ježom sme sa stretli akurát v čase, keď sa intenzívne hovorilo o potrebe duálneho vzdelávania aj v agropotravinárstve. 36 zamestnávateľov - poľnohospodárskych a potravinárskych firiem - ktorí sú od budúceho školského roka pripravení odovzdávať svoje skúsenosti priamo v praxi stredoškolákom, je v porovnaní s približne 18timi tisíckami podnikateľov na pôde stále nízky počet. A 15 žiakov momentálne študujúcich v prvom ročníku stredných odborných škôl poľnohospodárskeho a potravinárskeho zamerania v systéme duálneho vzdelávania je priam mizivé číslo. O to viac, že pred bránami poľnohospodárskych a potravinárskych firiem už roky nestoja žiadne rady uchádzačov o zamestnanie. O to viac, že odvetvie nám stárne a kvalifikovanú pracovnú silu treba priebežne dopĺňať. No školy majú vážny problém prilákať na štúdium mladých ľudí. Odborníci sa zhodujú, že bez intenzívnej mobilizácie a iniciatívy samotných poľnohospodárov a potravinárov sa z miesta nepohneme.
 
„Prepájanie so školami má veľké opodstatnenie“, začína svoje rozprávanie Peter Ježo. Podľa neho má každý jeden zamestnávateľ budúcim prvákom čo ponúknuť. „Iniciatívni však musíme byť aj my sami. Aj preto neustále robíme nábory detí, chodíme po regióne, vysvetľujeme učiteľom a žiakom základných škôl a ich rodičom, o čom je poľnohospodárstvo 21. storočia. Jednoducho robíme mu veľkú osvetu a snažíme sa ho zatraktívniť. Táto úloha nás neminie, pokiaľ chceme prežiť a normálne fungovať v poľnohospodárstve“, dodával predseda PD Mestečko.
 
Poľnohospodárstvo vie aj voňať
 
ilustračné foto
 
Podnik pôsobiaci v okrese Púchov má momentálne v systéme duálneho vzdelávania dvoch žiakov. Samozrejme, potrebovali by ich oveľa viac. A ak nie študentov, tak určite 8-10 hotových uchádzačov o zamestnanie. „Pracovníci nám odchádzajú do dôchodku, zo zdravotných dôvodov. Chýbajú nám všetky možné profesie: traktoristi, dojičky, ošetrovatelia. Treba poľnohospodárstvo ľuďom zatraktívniť, predstaviť im ho. Už to nie je ufúľaná robota, ale pekná práca, ktorá má svoje opodstatnenie. Pracuje sa so živým materiálom, v prírode. Aj takouto osvetou sa môže zmeniť názor na ľudí pracujúcich v tomto sektore“, hovorí predseda Peter Ježo.
 
Poľnohospodárske družstvo Mestečko patrí medzi 5-6 najväčších podnikov v púchovskom okrese. Nezamestnanosť v tomto regióne sa ustálila na 4 percentách, avšak nájsť použiteľného človeka na poľnohospodársku výrobu spomedzi ľudí v okrese bez práce je priam sizyfovská úloha. A nemenej náročné je potom získaných zamestnancov aj udržať. Vyžaduje si to výborné manažérske schopnosti, investíciu do zamestnancov napríklad aj v podobe preplácania vodičských alebo zváračských kurzov, ale aj osobitý ľudský prístup a motiváciu, aby zamestnanec videl za prácou na poli alebo pri zvieratách aj pridanú hodnotu.
 
Poľno aj nepoľno výroba
 
Vo firme PD Mestečko dnes pôsobí okolo 250 stálych zamestnancov. V hlavnej sezóne k nim pribudne aj tridsiatka sezónnych pracovníkov, brigádnikov. Firma sa zameriava na tradičnú poľnohospodársku výrobu – rastlinnú a živočíšnu, ktorá je vo vzácnej rovnováhe. Okrem klasiky sa venuje aj nepoľnohospodárskej výrobe – spomenieme napríklad kovovýrobu, gumárenskú, strojárenskú, textilnú výrobu. Z mlieka výlučne z vlastných chovov robia jogurty, zákvasy, syry, okrem toho vyrábajú kŕmne zmesy a prevádzkujú aj bioplynovú stanicu.
 
PD Mestečko patrí k tým podnikov, ktoré stavili na diverzifikáciu svojej výroby. Chceli by ju do budúcnosti udržať aj preto, aby nemuseli prepúšťať svojich zamestnancov mimo sezóny ako v minulosti. 
 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce